Säpos åsiktsregister granskas vidare

Nu inleds en ny granskning av Säkerhetspolisens åsiktsregistreringar. Det är perioden strax efter andra världskriget som den så kallade registernämnden ska titta närmare på. I annonser har medborgarna uppmanats att skicka in en begäran att få sitt fall granskat om de misstänker att de missgynnats på grund av att Säpo spritt uppgifter om dem.
Natten mellan tisdagen och onsdagen gick tidsfristen ut för att skicka in sina handlingar till registernämnden. Strax över 70 ärenden från privatpersoner i hela Sverige har kommit in och eftersom det är åren 1945-1969 som nu granskas har de som skriver hunnit grubbla länge på vad Säpo kan ha vetat om dem och om det påverkade deras yrkesliv. Blev uppsagd från tjänst En 87-årig man har knackat ner sin livshistoria på den gamla sortens skrivmaskin. Han blev uppsagd från sin tjänst på ett byggnadsföretag som också gjorde arbeten åt Försvarsmakten och familjens ekonomi blev dålig. Hela sitt liv har han misstänkt att det berodde på att han tidigare arbetat åt den då kommunistiska tidningen Norrskensflamman. Med stora bokstäver på papperets sista centimeter skriver han ”jag hoppas verkligen på upprättelse medan jag ännu lever”. – Jag har redan sett exempel på andra problemställningar än vad vi haft förut, till exempel att arbetsgivaren sagt att din mor var kommunist och äpplet faller inte långt från trädet och så fick inte vederbörande den där anställningen. Något sådant förekom inte när det gäller tiden 1969-1996, säger Carl-Anton Spak, ordförande för registernämnden som ska ta sig an den nya granskningen. Nio personer fick skadestånd Den förra granskningen som alltså gällde åren 1969-1996 ledde till att nio personer fick skadestånd för att de åsiktsregistrerats och att uppgifterna förts vidare så att de förlorat anställningar inom bland annat försvaret och luftfartsverket. Senast i maj 2005 ska den nya granskningen vara klar.
Hanna Holmqvist hanna.holmqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".