Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovilliga favoriter till posten som ny v-ledare

I februari nästa år ska vänsterpartiet välja ny partiledare. Vem det blir är i dag en helt öppen fråga. De populäraste personerna är Lars Ohly och Jonas Sjöstedt men de har båda sagt nej till att kandidera. Ändå är det dessa två som oftast nämns när Ekot har ringt runt till landets alla vänsterpartidistrikt.
Habib Effati är gruppledare för vänsterpartiet i Sundsvall och vill se Europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt som ny partiledare. – Han är mycket kunnig och känner partiet väl, säger han. Han är också aktiv i internationella frågor och sitter i Europeiska parlamentet. Men Jonas Sjöstedt, som redan tidigare sagt nej med hänvisning till familjen, är inte intresserad. – Nej. det är fullständigt uteslutet, säger han. Jag har till och med meddelat valberedningen att jag inte vill sitta kvar i partistyrelsen. Jag kommer fullständigt att lämna allt vad som har med partiledning att göra. Detta hindrar emellertid inte att många inom partiet fortfarande hoppas på Jonas Sjöstedt. – Vi hoppas ju att om det blir många nomnineringar att han känner att han har ett väldigt starkt stöd ute i landet och ska ompröva sitt beslut, säger Willy Söderdahl, v-ordförande i Blekinge. Den andre personen som ofta nämns är riksdagsledamoten Lars Ohly. Han har också med hänvisning till familjen redan tidigare sagt nej, och upprepar nu det nejet samtal med Ekot. Även han har supportrar som hoppas på en omsvängning. – Vi har ju friheten att nominera, sedan får vi väl prova med att övertala honom till att ta jobbet, säger Gustav Onilsgård, ombudsman i Jämtland. – Jag hoppas att Lasse tänker en vända till, säger Yvonne Oscarsson, ordförande i Gävleborg. Jag tror att han skulle bli en bra partiledare. Vid sidan av Sjöstedt och Ohly finns en rad personer som många distrikt tycker är acceptabla, men som nämns utan någon större entausiasm. Den tillförordnade partiledaren Ulla Hoffmann, som på sistone låtit omgivningen förstå att hon kan tänka sig uppgiften permanent, riksdagsledamöterna Camilla Sköld Jansson och Alice Åström och partisekreteraren Pernilla Zethraeus är några återkommande namn. I slutet av oktober ska valberedningen ha fått in alla nomineringar. Och har då favoriterna definitivt stigit åt sidan ligger fältet bakom öppet. Habib Effati sammanfattar situationen: – Vi vill en sak och personerna en annan. Det är en stor gåta vem det kan bli, säger Habib Effati, gruppledare för vänsterpartiet i Sundsvall.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Bo-Göran Bodin, research bo-goran.bodin@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".