Besked i dag om fortsatt israeliskt barriärbygge

På onsdagen väntas den israeliska regeringen komma med besked om hur man tänker fortsätta bygget av den i övriga världen så starkt kritiserade barriären mellan Israel och de palestinska områdena. Helst vill regeringen dra den nya gränsen långt inne på palestinskt mark så att stora bosättningar hamnar på den israeliska sidan.
– Vi är också israeler, vi vill också ha skydd mot terroristerna, säger Haim Asolim i bosättningen Ariel. Problemet är att Ariel ligger långt inne på palestinskt område, omkring 20 kilometer från gränsen till Israel. Svänger in på palestinskt område När israelerna nu bygger sitt skydd mot palestinska terrorister, ibland ett hårdbevakat stängsel, ibland en hög betongmur, så följer man inte gränsen utan göra stora svängar in på palestinskt område för att viktiga bosättningar skall hamna på den israeliska sidan om barriären. De palestinska och internationella protesterna har varit många och nu har till och med Israels vän USA reagerat och hotar med att dra in delar av sitt bistånd till landet om israelerna gör alltför iögonfallande intrång på palestinsk mark. ”Som i Vilda Västern” Men Dina Shalit, en av dem som sitter i styret för bosättningen Ariel, tycker att USA reagerar som i Vilda Västernfilmerna. – Pengarna eller livet! Ta våra pengar eller rädda era liv, är vad USA menar, tycker Dina Shalit. Men den israeliska regeringen försöker rädda både pengarna och livet, alltså bygget av skyddsbarriären. Man har, än så länge utan synbar framgång, försökt övertala USA att trots allt acceptera stora intrång på palestinsk mark. Trolig fortsättning Därför kommer regeringen i dag, onsdag, sannolikt att vidhålla åsikten att stängslet eller muren mot palestinierna skall byggas så att Ariel och andra stora bosättningar hamnar på den israeliska sidan, men att saken prövas på nytt när spadarna verkligen sätts i jorden i det här området. Under tiden fortsätter Israel att försöka övertala USA att inte dra in utlovat ekonomiskt stöd.
Christer Fridén, Ariel, Västbanken christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".