Inget veto från Sverige om EU-konstitutionen

Den svenska regeringen tänker i nuläget inte lägga in sitt veto på någon punkt i det förslag till en EU-konstitution som EU-länderna ska börja förhandla om i helgen. Det säger statssekreterare Lars Danielsson.
Han träffade i går, tisdag, den socialdemokratiska riksdagsgruppen och redogjorde för huvuddragen i den skrivelse som regeringen på torsdag presenterar för riksdagen och som beskriver regeringens hållning inför förhandlingarna ”Inga ultimativa krav” – Jag tror att det är väldigt viktigt att man i sådana här lägen avhåller sig från att ställa ultimativa krav om det inte är så att det verkligen handlar om något som går rätt in i hjärteroten på vår nationella suveränitet, säger han. Jag ser inte riktigt att det finns något enskilt förslag som är av den karaktären att detta är så omöjligt för oss så att vi måste vetera. Inga planer på ett svenskt veto alltså, på det förslag till EU-konstitution som under ledning av den förre franske presidenten Giscard d'Estaing presenterades i somras. Några förslag är ”olyckliga” Men det finns delar i förslaget Lars Danielsson beskriver som ”olyckliga”, exempelvis möjligheten att avskaffa ländernas vetorätt på områden där majoritetsbeslut ännu inte införts, och förslag på försvarsområdet, som enligt Danielsson, riskerar att förvandla EU till ett andra Nato, är två sådana punkter. Regeringen är också nöjd med förslaget om en vald EU-ordförande eller president som det också kallas. Men för att regeringen ska kunna driva den linjen måste den först få riksdagens godkännande, och riksdagen har än så länge motsatt sig tanken på en vald ordförande. Lars Danielsson tror att läget är annorlunda i dag. – Med viss reservation för vad riksdagen slutligen kommer fram till finns det en ökande förståelse för att som en del i den övergripande kompromissen om institutionerna detta är ett element som man kan acceptera, säger han. Två månaders behandling i riksdagen På torsdag får alltså riksdagen frågan på sitt bord och ska behandlas där i två månader. Sedan står det klart vilket förhandlingsmandat regeringen har fått. Ett mandat Lars Danielsson hoppas ska göra det möjligt för den svenska regeringen att driva en linje som leder till att huvuddragen i förslaget om hur EU ska styras också förverkligas. För, säger han, börjar man rycka i delar av förslaget riskera man att allt raseras. – I allt väsentligt är detta en rimlig lösning som faktiskt lyckas stärka alla de tre delarna i den makttriangel som finns i EU, det vill säga kommissionen, rådet-medlemsländerna och Europaparlamentet.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".