En vecka till val i Kalifornien

Om en vecka, nästa tisdag, går invånarna i USAs folkrikaste delstat Kalifornien till valurnorna. Det som uppmärksammats mest är att actionhjälten Arnold Schwarzenegger vill bli vald till guvernör. Men kanske har det skymt den viktigaste frågan: Vad den som vinner ska göra åt den stora ekonomin Kaliforniens usla finanser.
För det är det rekordstora budgetunderskottet i delstaten som är huvudanledning till att det överhuvudtaget blir en folkomröstning. Och vad som händer i valet väntas påverka andra problemfyllda delstater. 38 miljarder dollar är en summa som hörts hundratals gånger i valkampen i Kalifornien - det är det rekordstora budgetunderskott som delstaten beräknades ha tidigare i år. Och just de ekonomiska problemen angavs som ett huvudskäl i kampanjen för att få till en misstroendeomröstning mot den sittande guvernören Gray Davis - och få honom avsatt - och ersatt, av Schwarzenegger eller någon av de andra drygt 130 kandidaterna. Alla håller med om att delstatens ekonomi är usel - en av Kaliforniens mest kända politiska kolumnister Peter Schrag beskriver situationen så här: Våra intäkter är inte tillräckligt stora, antingen måste vi höja skatterna vilket är impopulärt, eller så måste delstaten genomföra fler nedskärningar i bland skolorna, men det här har nästan inte diskuterats alls i valrörelsen, säger Schrag när jag träffar honom på ett café i Oakland. En huvudanledning till nedgången i denna en av världens största ekonomier var IT-sektorns fall, som ledde till ökad arbetslöshet i bland annat Silicon Valley, och därmed mindre skatteintäkter, en annan bidragande orsak var avregleringen av energisektorn som ledde till kraftigt höjde elkostnader. Vems felet var diskuteras, men många lägger alltså skulden på guvernör Davis för att inte ha reagerat snabbare - utan fortsatt låta delstaten leva över sina tillgångarna. Och även om han nu hävdar att situationen är på väg att vända, och bland annat arbetslösheten har sjunkit i de senaste mätningarna, så tycks det vara försent för att rädda hans karriär. Att underskottet sägs minska kraftigt nästa år tas med en nypa salt, eftersom det sker med lånade pengar, inte med nya intäkter eller besparingar. Problemet säger ekonomiska kommentatorer är att ingen av de ledande kandidaterna egentligen presenterat en heltäckande plan för att vända utvecklingen - och de är ense om att det blir svårt för vem som än tar över. Vad som händer i Kalifornien studeras också noga av andra delstater - både av ekonomiska och politiska skäl. För i princip alla USAs 50 delstater har mer eller mindre dålig ekonomi, och genomför eller måste genomföra kraftiga besparingar, men en del tvekar. Och Peter Schrag tror att om Davis avsätts, så kommer åtminstone politiker i de 17 andra delstater, där samma möjlihet finns att kräva en missnöjesomröstning, bli än mer försiktiga att gå emot den allmänna opinionens vilja och driva igenom tuffa ekonomiska förändringar även om de är nödvändiga. Anders Ask, Oakland, USA
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".