Lägenheten där branden startade. Foto: Fredrik Sandberg/ Scanpix.

Orsak till Rinkebybranden ännu oklar

Läget är fortsatt allvarligt för de två personer som vårdas på sjukhus efter branden i Rinkeby i nordvästra Stockholm i lördags kväll. Hur branden, som krävde sex människors liv började, är ännu oklart.

Karin Solberg, informationsansvarig på Stockholmspolisen berättar om läget för de två skadade.

– En ung flicka född -96 är allvarligt skadad. Den andra kvinnan som är lite äldre kunde vi hålla förhör med under gårdagen så för henne är tillståndet bättre.

Det var i lördags kväll när flickan och kvinnan skulle fly undan branden i det rökfyllda sexvåningshuset på Kuddbygränd i Rinkeby som de skadades. Polisen tror att den flicka vars läge nu bedöms som allvarligt, skadades av röken i trapphuset. I branden omkom en mamma och hennes fem döttrar när de försökte ta sig ut från det brinnande huset.

Sammanlagt evakuerades omkring 30 personer efter branden. Och kommun och hyresvärd är nu ansvariga för att de boende får tak över huvudet tills de kan flytta tillbaka till huset.

Under dagen kommer polisen och Statens haverikommission att gå in i lägenheten där branden började och undersöka orsaken. Något som man i nuläget är oklar över.

– Våra tekniker har arbetat under gårdagsnatten, under söndagen, fortsätter idag och antagligen ytterligare några dagar. Teorin om att branden började inne i lägenheten kvarstår och att det rör sig om någonting som har hänt inne i lägenheten. Att det skulle ha varit något uppsåtligt brott är inte någon teori som vi jobbar efter nu, säger Karin Solberg vid Stockholmspolisen.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".