SSAB presenterade i dag delårsrapport för andra kvartalet. Foto: Mark Earthy/Scanpix.

Stålföretaget SSAB gör miljardförlust

Stålbolaget SSAB gjorde en förlust på drygt en miljard kronor under årets andra kvartal, samtidigt som försäljningen mer än halverades jämfört med samma kvartal i fjol. Det framgick när bolaget presenterade sin kvartalsrapport i dag.

Enligt SSAB:s vd Olof Faxander var förlusten logisk.

– Som det ser ut det här kvartalet så har vi sänkt våra väldigt kraftigt. Men trots det så redovisar vi en förlust. Det beror ju på att vi har under 50 procents beläggning i våra verk och har sett en fortsatt prispress under kvartalet och det är ju svårt när produktionen går på halvfart att visa svara siffror förstås, säger Olof Faxander.

Samtidigt säger ni att marknaden har stabiliserats. Kan man vara någorlunda säker nu på att vi har sett det värsta?

– Nej, säker kan man inte vara. Det är fortfarande ett väldigt svårbedömt läge. Men jag tror att det finns utsikter för att marknaden förbättras något mot slutet av året.

Vad grundar du det på?

– Det har varit en väldigt kraftig lageravveckling nu. Det blev ett väldigt kraftigt stopp i marknaden förra hösten och då byggdes det upp en hel del lager hos våra kunder, inte bara av stål utan också av färdiga produkter. Den lageravvecklingen tror jag börjar komma mot sitt slut just nu så det kan innebära en positiv effekt för stålmarknaden, säger SSAB:s vd Olof Faxander.

I en lågkonjunktur drar företag ned sina lager som ett sätt att förbereda sig på sämre tider.

Det gäller även SSAB:s kunder och det är alltså när denna lagerneddragning börjar bli klar mot slutet av året som Olof Faxander hoppas att läget på stålmarknaden ska ljusna något.

Men innan det blir bättre blir det först sämre. Under årets tredje kvartal spår SSAB att förlusten blir ännu större än under det andra kvartalet, framförallt på grund av semestermånaderna.

Stålbranschen är mycket konjunkturkänslig, och det beror på att det snabbt uppstår överkapacitet på stål i en lågkonjunktur.

Det innebär att priset på stål faller och att ståltillverkare som SSAB både måste kämpa mot både lägre priser och lägre volymer.

Men allt är inte nattsvart. Lyckligtvis faller även priserna på råvaror som järnpellets och kol.

– Ja, det är förstås väldigt positivt att våra råvarukostnader faller och så länge det inte innebär ytterligare prissänkningar på färdiga produkter så hjälper det våra marginaler, säger SSAB:s vd Olof Faxander.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".