Prisras på sprit lockar svenskar över Öresund

De närmaste dagarna väntas svenskinvasion i danska affärer. Den 1 oktober rasar priserna på sprit i Danmark ner mot hälften av priserna på svenska Systembolaget. Danska affärsmän vädrar morgonluft, speciellt sedan finansminister Bosse Ringholm uttalat att han vill vänta och se vad som händer innan den svenska spritskatten ses över.
Vid färjelägena i danska Helsingör har det varit tomt på svenskar i flera veckor nu i väntan på prissänkningen. Här kostar de enkla vinerna redan i dag hälften av vad de kostar i Sverige. Ändå är det tomt på kunder i de många små vinaffärerna här. Ryktet om den stora spritskattesänkningen på 40 procent har fått svenskarna att tro att allt blir billigare den 1 oktober. Men så är det inte. Det är bara spritpriserna som sänks, fast det blir rejält. Smäller fredagen efter Därmed ser handlarna här fram emot gyllene tider igen med stora kassor. Tony Olsson är en av handlarna. - Har du följt svensk press sista året har du ju trott att allt i princip ska vara gratis. Vad tror du händer den 1 oktober? - Det blir rusning. Inte onsdag men fredag, då smäller de. Sedan blir det tidig julhandel så man kör på där, alla kalasfester och samtidigt handlar man till julen, säger Tony Olsson. Men köper folk så mycket spritdrycker? - Ja, det gör de sedan man gick upp till fem liter. Tidigare köpte man sin flaska whisky och så har man smugglat en vodka. Nu har man vodkan och whiskyn plus att man tar en konjak och en likör, nu tar man liksom allt när man är här, säger Tony Olsson, en av handlarna. Halva priset mot Systembolagets priser I en annan affär gläds handlaren Michael Svendsen. - Det som kommer att hända är att vi sänker priset med mellan 40 och 60 spänn per liter och det blir halva priset i förhållande till Systemet, beroende på hur mycket som är i flaskan och på procenten, säger han. Vad händer då? - Mycket kunder, säger Michael Svendsen och skrattar. Du ligger närmast hamnen och ser folk utanför som bär. Efter nyår får man bära 10 liter. Du ser väldigt glad ut? - Det blir gott! Jag vet inte ens vad som kommer att hända, det går bara att ha en idé om det, säger han. 240 liter alkohol är gränsen Det tar mindre än en halvtimma att ta sig över Öresund med färja eller tåg. När spritransonen efter nyår höjs till 10 liter, kan den som så önskar spara 1 200 kronor på en enda resa. Därutöver kan den som orkar, bära med sig 30 liter starkvin, 90 liter lättvin och 110 liter öl. Förtjänsten ökar då totalt jämfört med Systembolagets priser till omkring 5 000 kronor, på en enda resa om man köper de billigaste sorterna. Det är därför handlarna här i Helsingör gläds inför spritskattesänkningen, man hoppas på invasion av törstiga svenskar.
Lasse Olsson, Malmö lasse.olsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".