LRF spår goda utsikter för årets skörd

Trots sommarens kraftiga regn ser skörden i stora delar av landet ut att bli betydligt bättre än normalt, den bedömningen gör nu lantbrukarnas riksförbund, LRF. Men för en del odlare har regnet inneburit stora förluster.

– Hittills har det varit bra, grässkörden har varit bra och spannmålen ser fin ut hittills, sedan vet man aldrig förrän man har skördat. Det kan hända mycket innan den är inne, säger Börje Blomkvist, mjölkbonde i Sandseryd Strax utanför Jönköping.

Termometern visar på nästan 20 grader, och som så ofta den här sommaren så faller det lite regn från den gråblåa himlen. En kombination som gör att det just nu växer så det knakar.

– Det är jätteroligt när det växer och ser bra ut, det är perfekt, säger Börje Blomkvist.

På vissa håll i landet har det dock kommit för mycket regn, värst drabbade är områdena i Mellansverige och på Gotland.

Där har flera lantbrukare fått se sina morötter och potatisåkrar dränkta under vatten. För potatisodlaren Per-Åke Roslund i Stora Skedvi i Dalarna har det intensiva regnandet skapat stora problem.

– Vår ekologiska odling, ett land speciellt, tror jag redan är körd. Fem hektar går bort tror jag går bort för det har redan börjat bli blåmögel.

Hundra ton ekologiskt som har regnat bort, det blir mycket pengar?

– En halv miljon. Fem kronor gånger 100 ton, säger Per-Åke Roslund.

Men trots vattenproblemen menar Kennert Hallberg som är odlingsexpert på Lantbrukarnas riksförbund att läget i år är betydligt bättre än normalt.

– Man ska inte ta ut några skördar i förskott men som betingelsen ser ut nu så kan vi ändå tala om 10-15 procent bättre än en normalskörd, säger Kennert Hallberg.

Och för att det ska bli en riktigt bra skörd hoppas lantbrukaren Börje Blomkvist på mer sol och mindre regn framöver.

– Nu skulle jag vilja ha en augusti som är varm och fin, som alla andra som har semester vill ha helt enkelt, säger Börje Blomkvist.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Anders Brundell, SR Dalarna
anders.brundell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".