LO vill skrota kompentenssparandet

Från den 1 juli i år, var det tänkt att det skulle gå att få statligt stöd om man själv kunde tänka sig att spara pengar för att utbilda sig. Men regeringen vill arbeta om hela förslaget om det så kallade kompetenssparandet. Och LO-facket går ännu längre och tycker att de fem miljarder kronor som redan avsatts bland annat ska användas till arbetsmiljöutbildning - och förslaget om kompetenssparande är bara att skrota, tycker LOs andre vice ordförande Ulla Lindqvist.
LO är kritiskt till tanken att det skulle krävas eget sparande för att få det statliga stödet - för det kan missgynna lågavlönande som kanske inte har några pengar över till studier och LO vill istället ha ett mer allmänt studiestöd. Nu vet vi inte vad som kommer från regeringen - men det borde bli avsevärda förändringar för det gamla förslaget hade stora brister, säger den ansvarige för regeringens utredning statssekreterare Jens Henriksson. Och en brist var att det var alldeles för komplicerat. Och tjänstemännens och akademikernas fackliga organisationer TCO och SACO tror att ett system som bygger på samma idé som det individuella pensionssparandet tvärtom skulle bli ganska okomplicerat. Och TCO och SACO vill fortfarande absolut ha ett kompetenssparande för att dom som vill ska kunna avsätta pengar till sin egen fortbildning som inte nödvändigtvis behöver ha anknytning till det jobb man har för tillfället. Arbetsgivarna i organisationen Svenskt Näringsliv tycks däremot inte tro att det är möjligt med något enkelt statligt system och det ursprungliga förslaget att också arbetsgivarna skulle kunna kompenseras om de avsatte pengar till utbildning - det skulle kan hämma företagen egna satsningar på kompetensutveckling för de anställda, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".