Forskarna överraskades av den stora mängden platspartiklar som hittades vid studien. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Mer plast längs kusterna enligt ny studie

Svenska kustvatten innehåller betydligt fler plastfibrer och plastpartiklar som kan dra till sig miljögifter än vad som tidigare är känt. Det visar en kommande studie som görs på uppdrag av Naturvårdsverket.

Sverker Evans, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket, är överraskad av den stora mängden partiklar.

– Vi blev överraskade av resultaten. Vi fann en mängd olika fibrer och partiklar i vattenmassan här. Upp till 10 000 fibrer per kubikmeter, vilket var en total överraskning för oss, säger Sverker Evans.

Varför då?

– Tidigare studier i andra havsområden har visat på partikelmängder på en till 20 partiklar per kubikmeter vatten, säger Sverker Evans.

Kan det finnas någon förklaring till att man uppmätt så mycket mer nu?

– Ja, i den svenska studien användes ett tätare filter som man filtrerar vattnet genom, ungefär 15 gånger tätare än i de andra studierna och det kan nog förklara resultatet, att vi fick så mycket mer material än i de andra internationella studierna, säger Sverker Evans.

Svenska vatten innehåller alltså betydligt fler plastpartiklar än vad som tidigare är känt. Och att fler partiklar nu upptäckts i Naturvårdsverkets studie, än i tidigare studier, det kan bero på flera saker.

Som mätmetoden med finmaskigt filter och att mätningarna gjorts närmare land och dessutom på ytvatten, eftersom plastpartiklarna flyter.

I den pågående studien är det för tidigt att dra långtgående slutsatser av hur farligt den uppmätta mängden partiklar är. Det är fortfarande osäkert vad partiklarna består av, men en del kommer sannolikt från slitage av bildäck och en hel del från våra kläder, det säger forskaren som gjort studien, Fredrik Norén.

– Tesen är att det kommer väldigt mycket från textilier, syntetiska kläder eller kläder av naturmaterial som bomull, linne och ull. Men oftast moderna kläder, även av naturmaterial, bearbetas så att de är snarlika syntetfibrer för att de ska få de här färgerna, vara hållbara och gå att tvätta, säger Fredrik Norén.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".