Pansarvärnssystemet AT4. Foto: Copyright Saab AB.
Boforsvapen hamnade hos Farc

Venezuela avfärdar uppgifter om vapen

Ministrar i Venezuela reagerar starkt på uppgifterna att den colombianska Farc-gerillan använder svensktillverkade pansarvärnsvapen som ursprungligen sålts till Venezuela. Svenska och colombianska myndigheter har begärt en förklaring från Venezuela men landets myndigheter avfärdar uppgifterna.

– Som en billig amerikansk film. Med de orden beskrev Venezuelas inrikes- och justitieminister Tarek El Aissami uppgifterna om att Boforstillverkade pansarvärnsvapen av typen AT4 som sålts till Venezuelas armé, hittats i ett av den colombianska Farc-gerillans läger. 

– De här uppgifterna, sa han, är en mediashow. En aggression mot vårt folk, vår regering och våra institutioner. En brist på ansvar på gränsen till det löjeväckande. 

Venezuelas utrikesminister Nicolás Maduro, å sin sida, talade om det hela som en brutal kampanj vars enda syfte är att rättfärdiga en överenskommelse om att USA ska få använda colombianska militärbaser. 

Sedan USA tvingats lämna sin militärbas Manta i Ecuador, som använts för att kontrollera knarktrafiken i Latinamerika, så har det förts förhandlingar om att amerikanska trupper istället ska få stationeras på baser i Colombia.

Inget avtal har ännu gjorts, men en uppgörelse är nära, något som Venezuelas president Hugo Chavez har beskrivit som ett hot mot hela kontinenten.

Upptäckten av de svenska pansarvärnsvapnen skedde redan för ett år sedan då den colombianska armén intog ett Farc-läger i de östra delarna av landet.

Sedan Colombia fått besked av Bofors att vapnen ursprungligen ingick i större leverans till Venezuela för 20 år sedan, så överlämnades alla uppgifter till venezuelanska myndigheter, som också lovade att undersöka saken.

De senaste dagarna har både Sverige och Colombia begärt någon slags förklaring av Venezuela, men det enda besked Venezuela hittills gett är alltså att det rör sig om en mediashow. En brutal kampanj mot Venezuela som enligt landets inrikes- och justitieminister mest kan liknas vid en billig amerikansk film.

Lars Palmgren, Santiago 
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".