Shoppingen ökade under juni månad

I dag kom nya siffror som visar att försäljningen i detaljhandeln ökar. Den senaste tidens rapporter om minskad pessismism om ekonomin visar sig nu i handelns försäljningssiffror.

Om man justerar för prisförändringar och så kallade kalendereffekter så ökade detaljhandelns omsättning i juni med 2.2 procent om man jämför med samma månad förra året.

Branscher som gått bra i juni är bland annat järn- och bygghandel, färghandeln och möbelbranschen, men också sko- och klädhandeln har haft starka försäljningssiffror.

Årets tidigare månader har karaktäriserats av ökningar inom dagligvaruhandeln, framför allt på grund av prisökningar, medan det har varit tuffa månader för sällanköpsvaruhandeln. Men i juni ser man försäljningsökningar även inom sällanköpsvaruhandeln, visar siffror från Statistiska centralbyrån och Handelns utredningsinstitut, HUI.

– Fortfarande har många jobb, många har mer pengar att spendera i år jämfört med förra året tack vare skattesänkningar. Vi stannar också hemma i Sverige under semestern i större utsträckning och konsumerar här. Sedan har vi ROT-avdraget som gör att fler investerar och renoverar sina hem, säger Nora Prochazka från HUI.

Samtidigt har vi högre arbetslöshet nu jämfört med i fjol och fler som är varslade?

– De som är varslade och de som är arbetslösa är försiktiga med sin konsumtion. Men det verkar i alla fall som att det uppvägdes under juni månad av andra som konsumerade mer. Men det är osäkert, kommer det en andra vind av lågkonjunktur till hösten så kommer siffrorna att backa igen. Bara för att vi har en bra månad så betyder det inte att faran är över.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".