Upprördhet i Rumänien efter tolvårings bröllop

Det råder stor upprördhet i Rumänien sedan det blivit känt att en romsk flicka, som troligtvis bara är tolv år, giftes bort mot sin vilja och i strid med rumänsk lag.
I helgen stod bröllopet, i staden Sibiu i centrala Rumänien, mellan den troligtvis bara tolvåriga Ana-Maria och den 15-åriga brudgummen Birita. Redan för fem år sedan bestämde föräldrarna att just Ana-Maria och Berita skulle gifta sig med varandra. Ana-Marias far, som för några veckor sedan utropade sig till romakung i Rumänien, lär ha fått 500 guldmynt för dottern. Mitt under vigselakten sprang Ana-Maria ut ur kyrkan och försäkrade att hon inte ville gifta sig. Släktingar övertygade den unga bruden att återvända till vigselakten. Efter en stor bröllopsfest tillbringade det unga brudparet bröllopsnatten tillsammans. Giftermål är tillåtet i Rumänien från 16 år ålder, vid båda föräldrarnas godkännande. I det aktuella fallet rör det sig om ett olagligt bröllop, och enligt lagen våldtäkt, på den unga flickan. Rumänien som är kandidatland till EU är angeläget att leva upp till lagens anda och bokstav. Madalin Voicu som är den enda parlamentarikern som i Bukarest representerar den stora romska befolkningen kallar bröllopet för ”en förolämpning mot alla romer”. På onsdagskvällen ska brudens far framträda i rumänsk tv och försvara giftermålet. Enligt den självutnämnde romakungen gifter sig romer inte med den man vill ha, utan med den som man får.
Kjell Albin Abrahamson, Wien kjell_albin.abrahamson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".