Palestinsk regimkritiker kräver fria val för fred

Sverige besöks nu av en av de starkaste, palestinska oppositionsledarna. Mostafa Barghouti heter han och har bjudits hit av utrikesdepartementet. Inte oväntat är han djupt kritisk mot den nuvarande israeliska ledningen men den tillträdande, palestinska regeringen som svärs in den här veckan under ledning av Ahmad Quray, borde inte godkännas.
”De interna palestinska förändringarna är faktiskt chockerande i den meningen att de inte innebär några förändringar. I princip är det bara en repris. Samma gamla ansikten är tillbaka under nya titlar.” Folk är utleda på samtal som inte ger något ”Sanningen att säga, folk är fullständigt utleda på detta. Folk vill inte höra en ny runda med falska samtal, falska överenskommelser, de vill se verkliga reformer, något som inte kommer att hända om vi inte får fria val bland palestinierna och till det behövs en internationell närvaro så snabbt som möjligt”, säger Mostafa Barghouti vid mötet i en sorlande hotellobby. Omvärldens tystnad och kanske likgiltighet under israelernas uppbyggnad av murar och stängsel kring palestinska områden är upprörande, anser han och jämför dem med judeghettona under Hitlertiden. Vill ha fria palestinska val Mostafa Barghouti har tillsammans med några meningsfränder bildat en oppositionsrörelse, Palestinska Nationella Initiativet som driver valfrågan hårt. De nuvarande ledarna i konflikten måste bort, anser man, Israels premiärminister Ariel Sharon har helt saboterat USA:s fredsplan och Yassir Arafat motarbetar fred och demokrati så även han måste avgå. ”Det är mycket viktigt att understryka behovet av demokrati i Palestina. Jag är övertygad om att den enda fred som kan slutas och kan hålla är fred mellan två demokratier och det är därför vi kämpar mot ockupationen men också, och det är mycket svårt internt, i det palestinska samhället”, säger Mostafa Barghouti.
Christina Gustafsson christina.gustafsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".