Bilförsäljningen ökar i Sverige - sjunker i Europa

Trots att världens stora biltillverkare rapporterar dystra färsäljningssiffror stiger försäljningen av nya bilar i Sverige. Och branchorganisationen Bil Sweden höjde på onsdagen sin prognos för året.
Trots konjunkturläget är det många som idag tar sig råd att köpa en ny bil. Branschorganisationen Bil Sweden gick idag ut med att man tror att föräsljningen totalt sett kommer öka mer än man tidigare sagt, totalt räknar man med att 260 000 bilar kommer säljas i Sverige i år, en ökning på 5000 bilar. Bil Swedens vd Kurt Palmgren säger till Ekot att en orsak är att hushållens disponibla inkomst steg i slutet av förra året och i början av detta år. Dessutom har fler bilar än normalt skrotats under de senaste två åren och det leder till att nybilsförsäljningen ökar. Det låga ränteläget är kan förstås också vara en orsak till att fler väljer att köpa nytt. De svenska hushållens skulder har ökat kraftigt sen förra året, en del av det handlar om lån till bilar. Ute i Europa är utvecklingen av bilfäräljningen motsatt. I de flesta länder har försäljningen av nya bilar minskat i år. Undantagen är Frankrike, Finland, Österrike och Sverige. Att försäljningen i Sverige klarat sig så bra tror branschorganisationen Bil Sweden beror på att konjunkturen inte slagit lika hårt mot de svenska hushållen som på andra ställen. Nästa år räknar man dock med att försäljningsökningen kommer plana ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".