LO mjukar upp lönekraven

LO vill införa en ny norm i svensk lönebildning. I stället för bestämma de kommande löneökningarna till exempelvis 3,5 procent, som facken inom industrin gjorde på tisdagen, vill LO prata om intervall.
– Om LO:s ekonomer säger, som norm, att nu ska alla ha 3,5 procent, då ger man signalen att alla ska ha just 3,5 procent. Alla kommer tro att de ska ha genomsnittet och lite till. Det sättet att beskriva har inneburit att vi, kontinuerligt, de sista sju åren hamnat en halv procent över omvärlden. Nu säger vi i stället att vi måste ha ett intervall som säger att både marknadskrafterna och rättviseutdelningen måste få plats i intervallet på drygt en halv procent. Det kan vara så att en del kanske ska ha fyra procent och en del kanske ska ha tre procent. Vi ger för många arbetsgivare och löntagare uppfattningen att de ska få genomsnittet. Det går inte. Alla kan inte få genomsnittet om några ska få mer, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson. Det kan tyckas sent att komma med den här idén nu när avtalsrörelsen precis har börjat. Varför har ni inte kommit med det här tidigare? – Ur LO:s synpunkt börjar avtalsrörelsen först om ett par dagar när representantskapet och LO:s styrelse tar ställning. Det är nu som LO:s styrelse håller på att formulera hur mycket lönerna ska bli och vilken lönefördelning vi önskar. Men vad betyder det för era möjligheter att få gehör, med tanke på att industrifacken redan gått ut och formulerat ett krav som du tycker är felaktigt? – Jag tycker att industrifacken måste formulera sig i samarbete med LO. För LO är fortfarande så stort på arbetsmarkanden att man måste ha samma sätt att tänka. Och jag tycker att vi tänker bättre än industrifacken, säger Dan Andersson.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".