Barn i kläm när kommuner tvistar

Allt fler kommuner tvistar om vem som har ansvaret för barn som riskerar att fara illa. Ett exempel kommer från Solna. Trots att socialtjänsten där fick flera uppgifter om en familj där barnen sannolikt misshandlats och utsatts för övergrepp, beslutade man att inte utreda barnen situation. Kommunen hjälpte istället familjen att flytta till en annan kommun. Socialchefen i Solna anser att det saknades anledning att utreda barnen.
– När barnfamiljer hamnar i en situation där man är bostadslös och lever ett kringflackande liv, som den här familjen gjorde, är det klart att barnen har det svårt. Men mot bakgrund av den kunskap vi hade öppnade vi ingen barnavårdsutredning. Det kan man ha olika åsikter om idag, säger Maria Häggblom, socialchef i Solna. ”Solna visste” Annabella Kraft, barn och ungdomschef i Skärholmen där familjen senare hamnade, säger att Solna absolut borde ha startat en utredning av barnen. – Det är vår övertygelse när vi skickat efter handlingarna om hur de har handlagt det här ärendet. Eftersom familjen uppbar försörjningsstöd från Solna kommun, som också hade ordnat boende i andra kommuner åt familjen, så vet vi att de också hade kunskap om att det fanns sexuellt utnyttjande och misshandel av dom här barnen. Allt vanligare Under de senaste åren har tvister mellan kommuner blivit allt vanligare i sociala ärenden. Bara i Stockholms län aktualiseras omkring 200 ärenden per år. De allra flesta handlar om barn som riskerar att fara illa, där kommunerna vill ha utrett vem som egentligen har ansvar för barnen. Annabella Kraft anser att socialtjänsten i Solna placerade familjen i Skärholmen och gjorde det med hjälp av ett så kallat svart andrahandskontrakt. I journalen från Solna framgår det att kommunen skrev brev till lägenhetsinnehavaren och lovade att betala de tre första hyrorna. Men Maria Häggblom betonar åter att kommun inte gjort något fel. – Vi har inte hjälpt familjen att få ett svart andrahandskontrakt. Men ni gick i god för familjen och betalade drygt tre månadshyror till den person som hyrde ut den svarta andrahandslägenheten? – Det är ofta praxis att de som hyr bostäder i andra hand vill ha hyran betald en till tre månader i förtid. Ni kollar aldrig upp vem som hyr ut lägenheterna, utan det kan vara vem som helst? – Det är familjens ansvar.
Bo-Göran Bodin bo.goran.bodin@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".