Blondiner och älgar, om turisterna får välja. Foto: Scanpix.

Turister gillar älgar och blondiner

15 000 turister från Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA har tillfrågats om vad de förknippar med Sverige.

Enligt Visit Sweden, som marknadsför Sverige utomlands och som har gjort undersökningen, förknippar många turister Sverige med snö, vacker natur och god mat.

Men det finns stora skillnader mellan olika länder. Till exempel uppges fransmannen tänka mer på blondiner än tysken som ofta förknippar Sverige med älgar.

Även uppfattningen om hur dyrt Sverige är skiljer sig åt mellan besökarna. Medan turister från Danmark oftare tycker att Sverige är ett land där man får mycket för pengarna tycker britterna att det är relativt dyrt.

Gemensamt för fyra av de fem ländernas turister är att de tänker på kyla i samband med Sverige. Bara danskarna verkar tycka att grannlandet är lagom varmt.

Trots att traditionella områden som svensk natur lockar har nya seglat upp på topplistan. Intresset är stort för svenska kriminalromaner och Henning Mankells eller Stieg Larssons böcker.

– Fransmännen är alldeles tokiga i Stieg Larsson, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden till TT.

Även om Sverige blir allt populärare som resemål hänger en del felaktiga associationer fortfarande med. Amerikanska turister förknippar ofta Sverige med choklad medan fransmännen kopplar ihop den svenska naturen med fjordar.

Det här lockar turisterna

Danmark
1. Natur/landskap
2. Skidåkning
3. Skogar
4. Snö
5. Billigt

Tyskland
1. Natur/landskap
2. Älgar
3. Kallt/sjöar/vatten
4. Kungligheter/snö/Stock-holm
5. Skogar/fiske/Ikea

Frankrike
1. Kallt
2. Natur/landskap
3. Snö
4. Fjordar
5. Blondiner

Storbritannien
1. Snö
2. Kallt
3. Dyrt
4. Skidåkning
5. Blondiner/rent/ABBA/
vänligt folk

USA
1. Skidor
2. Snö
3. Kallt
4. Mat
5. Blondiner/fjäll

Källa: Visit Sweden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".