Oenighet om arbetsskada vid pappersbruk

Tidigare anställda vid Wargöns Pappersbruk som drabbats av Parkinsons sjukdom efter att ha arbetat med mögelbekämpningsmedlet difenyl är inte berättigade till ersättning för arbetsskada, enligt ett utslag från Försäkringskassan.
Under 50-,60- och 70-talet användes medlet difenyl på Wargöns pappersbruk. Medlet, som motverkar mögel ströks på omslagspapper till apelsiner. Efter larm om skador på pappersarbetare i Finland på 70 talet stoppades användningen av medlet och en undersökning som gjorts av Yrkesmedicinska kliniken i Göteborg visar på en klar överrepresentation av den kroniska sjukdomen Parkinson bland de 255 anställda som kom i kontakt med medlet diftenyl på Wargöns pappersbruk. Gunilla Wastensson är läkare på Yrkesmedicinska kliniken i Göteborg. - Problemet är att en sådan här ansamling av fall kan ju också ske av en slump. Å andra sidan hittar vi ingen annan rimlig orsak än diftenyl. De fem tidigare anställda på Wargöns pappersbruk som drabbats av Parkinsons sjukdom vill nu ha sin sjukdom klassad som arbetsskada. Men enligt Försäkringskassan i Vänersborg finns inte tillräckligt forskningsunderlag som bevisar att det är just diftenylet som är orsaken och därför kan det inte klassas som arbetsskada. Conny Kristoffersson i Vargön är en av de som kom i kontakt med bekämpningsmedlet på 60-talet och som nu drabbats av Parkinsons. - Jag jobbade i direkt anslutning till maskinen som tillverkade apelsinpapperet. Jag jobbade med det i sammanlagt sju år om man räknar in yrkesskolan. Sedan stoppades det 1970 efter larm från Finland om dödsfall med diftenyl. Då stoppades det direkt, säger Kristoffersson. Ärendet avgörs slutgiltigt i november av socialförsäkringsnämnden. Gunilla Dovinger är chef för Försäkringskassan i Vänersborg - Vi ska titta på hög grad av sannolik av skadlig inverkan som finns att tillgå i etablerad forskning och vara allmänt accepterad i den medicinska vetenskapen. Men betyder det ingenting att en läkare på yrkesmedicinska kliniken i Göteborg säger att det inte finns någon annan rimlig orsak? - Vi har ju tagit in en massa underlag som delges personen också. Utifrån det har vi haft hjälp av våra försäkringsläkare att tolka det medicinska underlaget för att sedan kunna gå till beslut.
Lasse Wieslander, SR Väst lars.wieslander@sr.se
Magnus Thorén magnus.thoren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".