Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd och fp vill ha tvångsvård och fler vårdplatser

Alternativfängelser för psykiskt sjuka, fler vårdplatser och tvångsvård. Det är några av kristdemokraternas och folkpartiets förslag för att komma till rätta med att psykiskt sjuka i dag inte får tillräcklig vård. Den senaste tidens våldsbrott är tydliga exempel på att psykiatrivården måste ändras, säger den kristdemokratiske riksdagsmannen Chatrine Pålsson.
– Satsar vi ingenting nu så får vi se nya vansinnesdåd. Tyvärr, säger Chatrine Pålsson. Mordet på den lilla flickan i Arvika, vansinneskörningen i Gamla stan och anfallet på människor i Åkeshov i Stockholm är bara några exempel på brister i den psykiatriska vården. Kristdemokraterna föreslår 2000 nya vårdplatser för psykiskt sjuka och missbrukare. De vill också återinföra otillräknelighetsbegreppet för att kunna tvångsvårda de som är så psykiskt störda att de är en fara både för sig själva och andra. Det handlar om en liten grupp på runt 50 personer i Sverige som i så fall skulle räknas som otillräkneliga. Dessutom vill kristdemokraterna inför alternativfängelser, för att de som döms till rättspsykiatrisk vård ska få ett tidsbestämt straff i fängelse, men med specialanpassad vård. – Vid rättspsykiatrisk vård är det någon som kunnat säga att nu är du frisk och får gå ut. Och det har varit mycket kortare tider. Så vi tycker att man ska få behandling, men när man har fått det ska man avtjäna sitt straff, men ha tydlig vårdplan. Folkpartiet vill införa ett särskilt statsbidrag på 500 miljoner kronor om året till fler slutenvårdsplatser, fler platser på små vårdhem och en bättre öppenvård. Dessutom vill folkpartiet att även den öppna vården kan använda tvång, när det finns risk för patientens eller andras säkerhet. Det säger folkpartiledaren Lars Leijonborg. – Tvångsåtgärderna måste bli större. Möjligheten att använda tvång för människor som kommer att göra sig själva, eller andra, illa måste bli större. Varför? – För i dag är det så att när människor skrivs ut så har inte öppenvården tillräckliga möjligheter att se till at människor tar sin medicin och kommer på regelbundna återbesök, säger Lars Leijonborg.
Cecilia Roos cecilia.roos@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".