Vapen tagna i beslag från Farc-gerillan.
Boforsvapen hamnade hos Farc

EU vill skärpa kontroll vid vapenexport

Nu förs diskussioner inom EU för att samordna kontrollen av vapenleveranser till oroliga zoner. Ekot har tidigare rapporterat om att svensktillverkade vapen som sålts till Venezuela har hamnat i den colombianska Farc-gerillans händer.

När Sverige i dag säljer vapen skrivs så kallade slutanvändarintyg där länder lovar att vapnen inte ska hamna i orätta händer. Men nu för alltså EU diskussioner om att införa hårdare kontroller vid vapenleveranser.

Håkan Rooth på utrikesdepartementet är med och för diskussionerna inom EU.

– Vi har inlett grundläggande diskussioner om hur vi ska gå vidare. Åtgärder efter avlastning, till exempel inspektioner på plats eller att då ytterligare mera kontrollera, eller ha intyg om, att mottagaren har erhållit den här leveransen. Allt syftar helt enkelt till att materialet inte ska avvika från köparen.

Vad konkret skulle det kunna innebära om man kan samordna sig kring att göra kontroller?

– Som ett exempel kan kanske ambassaderna hjälpa varandra i det arbetet, säger Håkan Rooth.

I dag görs inga kontroller av Sveriges krigsmaterielexport. Jan-Erik Lövgren, ställföreträdande generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter, ISP, den myndighet som ansvarar för kontroll av krigsmaterielexport,

– Sverige kräver ett slutanvändaråtagande av köparlandet. I praktiken betyder det att det köpande landets ansvariga myndighet skriver på ett intyg där man åtar sig att den här materielen som man köper är för eget bruk. Man åtar sig att inte vidareexportera den någon annanstans.

Jan-Erik Lövgren välkomnar EU:s diskussioner om framtida kontroller.

– Just för känslig materiel så tycker vi att det är en viktig möjlighet att kunna se att ingångna åtaganden följs.

Svenska Freds har länge kritiserat slutanvändarintygen för att vara verkningslösa. Att Farc-gerillan har fått tag i svensktillverkade vapen är ytterligare ett bevis på detta, menar ordföranden Anna Ek.

– Att Farc-greillan i Colombia kan ha fått tillgång till svenska vapen visar med all tydlighet att det här systemet inte är tillräckligt, säger Anna Ek, ordförande Svenska Freds.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".