Klart för Ericssons köp av Nortel

Konkursdomstolar i USA och Kanada har gett klartecken för Ericssons köp av mobilsystemdelen av den nordamerikanska konkurrenten Nortel som gått i konkurs.

Samtidigt ökar oppositionens tryck på Kanadas regering att stoppa affären. Den kanadensiska mobiltillverkaren RIM hävdar att det är avgörande för nationens säkerhet att behålla mobiltekniken i landet.

De politiska partierna i Kanada har kastat sig in i debatten och affären har blivit en fråga om nationell stolthet. Landets konservativa minoritetsregering kan tvingas hålla val senare i år och bedömare anser att premiärminister Stephen Harper riskerar att tappa röster om Nortels tillgångar försvinner ur landet.

Industriminister Tony Clement har inte uteslutit ett ingripande, men hans talesman sa i går att Clement inte kommer att göra några kommentarer förrän konkursdomstolarnas utslag vunnit laga kraft.

Det var i lördags som det blev klart att Ericsson köper Nortels verksamheter för motsvarande drygt åtta miljarder kronor.

Verksamheten i Sverige påverkas inte av köpet, enligt Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".