Ny kampanj ska locka fler att bli organdonatorer

Sveriges siffror över antalet donerade organ för transplantation ligger bland de lägsta i Europa och på onsdagen inledde Landstingsförbundet den landomfattande kampanjen Livsviktigt med syftet att få fler att ta ställning till organdonation och också berätta om sin inställning för anhöriga. För idag har vi färre donatorer än på 80-talet.
– Att vi i slutet av 80-talet hade betydligt fler donatorer har nog bland annat att göra med att vi idag har bättre metoder för att diagnosticera och bedöma prognosen det vill säga att patienter som vi inte kan hjälpa kommer inte in på intensivvårdsavdelningen över huvud taget och kan därmed inte bli en möjlig donator, säger Annika Tibell vid Huddinge sjukhus. Många dör i kön Skulle alla som idag är positiva till att donera sina organ också göra sin vilja känd för anhöriga eller myndigheterna, så skulle siffran över antalet organtransplantationer kunna öka med 125 per år. Idag väntar nästan 600 personer på att bli transplanterade och många dör i transplantationskön. Därför vill nu kampanjmakarna föra upp frågan om donationer på köksborden i Sverige och få människor att tala om vad de tycker för sina anhöriga eller att anmäla sin inställning till donationsregistret. På onsdagen öppnades därför den nya webbplatsen www.livsviktigt.se på internet och en rad informationsinsatser inleds också. Brist på vårdplatser hindrar Hur många fler organ som kampanjen kan ge totalt vet man inte men det behövs också storsatsningar i sjukvården för att ta hand om de donatorer som kommer. Idag är det brist på de nödvändiga intensvivvårdsplatserna, säger Annika Tibell. – Vi vet att i storstadsregionerna så är iva-platserna en begränsande faktor medan däremot på de mindre sjukhusen så har man ofta större möjligheter att lägga in eller behålla en patient som inte längre vårdas för sin egen skull på iva. För det är ju så med den potentielle organdonatorn att då övergår vården från att vara för att bota en patient för dens egen skull till att vårda en avliden för andra patienters skull, säger Annika Tibell. Krävs fler intensivvårdsplatser Att utöka antalet platser på intensiven är alltså nödvändigt för att fler organ ska kunna tas tillvara. Men då behöver också sjukvårdspolitikerna påverkas och förmås att släppa till pengarna. För idag vet man att en njurtransplantation innebär en besparing på 1,5 miljon men det behövs fler hälsoekonomiska studier. – Vi planerar i Stockholm nu att göra en ytterligare ekonomisk studie där vi förhoppningsvis inte bara ska se på direkta vårdkostnader utan också på samhällets kostnader i ett större perspektiv vad gäller sjukskrivningar, återgång i arbete för det är ju så att en sjukdom påverkar ju inte bara den sjuke utan också de anhöriga, säger Annika Tibell.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".