Pagrotsky: Tätare kontroller av kraftnätet

Tätare säkerhetskontroller av det svenska kraftnätet, blir med all säkerhet en av de långsiktiga åtgärderna efter förra veckans stora elavbrott. När näringsminister Leif Pagrotsky på onsdagen besökte några av de anläggningar som kollapsade, visade det sig att trasiga ventiler och små söndersmälta aluminiumkomponenter spelat stor roll för händelseutvecklingen.
Vi står mitt i en av det svenska elnätets vägkorsningar, ställverket i Horred. När en av de små masterna här, vek sig och föll, samtidigt som Kärnkraftsverket i Oskarshamn slutade fungera, då släcktes södra Sverige och Själland. På onsdagen kunde näringsminister Leif Pagrotsky plocka upp några trasiga metallbitar från marken nedanför masten. Master byttes ut Det finns ett 20-tal likadana master här i Horred, ytterligare femtio på andra håll i landet. De kontrollerades alla i mars, utan anmärkning. Nu efter olyckan har man gått igenom dem igen och chefen för svenska kraftnät, Jan Magnusson, berättar att så sent som under natten till onsdagen byttes flera av dem ut eftersom de också visade svaghetstecken. – Fast nu är vi väldigt känsliga i den genomgång vi gjort. Nu har vi gjort omedelbara byten av några frånskiljare som i och för sig kunnat anstå en tid, men vi ville ta det säkra före det osäkra och göra det nu. Fler kontroller Det är 20 år sen Sverige hade ett lika omfattande strömavbrott som det i förra veckan. Det är för ofta, tycker Leif Pagrotsky, som säger att en av lärdomarna efter dagens besök är att säkerhetskontroller en gång om året är för sällan. – De tycker att de har kontrollerat så tätt som det behövts, det har uppenbarligen inte räckt. Det kanske är tätare kontroller men kanske också mer noggranna kontroller som behövs. Det är det vi nu måste bedöma.
Kristina Hedberg, Göteborg kristina.hedberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".