Karolinska får hård kritik efter barndöd

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge för hur de hanterat den resistenta bakterien ESBL. Femton för tidigt födda barn har smittats och tre har avlidit.

Det första barnet avled den 20 november förra året, det andra två dagar senare. Obduktionen visade att båda barnen bar på den resistenta tarmbakterien ESBL.

Först efter barnens död gjordes provtagningar på de andra barnen som vårdats på neonatalavdelningen i Solna. Det visade sig då att femton av dom var smittade av bakterien och flera av de hade redan hunnit flyttas till andra avdelningar där smittspridningen fortsatte. Harriet Hillström är byrådirektör på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet.

– Det vi vill betona som en brist är att man inte kommunicerat tillräckligt mellan varandra på enheterna information om misstanke och förekomst av ESBL hos de här små patienterna.

På neonatalavdelningen i Huddinge dog ytterligare ett barn i februari. Det har inte gått att fastställa att något av barnen dött av själva bakterien utan kritiken från Socialstyrelsen handlar alltså om att Karolinska borde ha vidtagit åtgärder tidigare när de misstänkte att smittan fanns bland spädbarnen.

– Hittar man en smittad patient på ett rum ska alla patienter som samtidigt med den patienten låg i det rummet samtidigt betraktas som smittade tills motsatsen är bevisad, säger Harriet Hillström.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".