Regeringen begär nytt besök hos Guantánamosvensk

Den svenska regeringen har begärt att svenska myndigheter återigen ska få träffa svenske Mehdi-Muhammed Ghezali, som USA håller fången på Guantanamobasen. Det säger kabinettssekreterare Hans Dahlgren.
– Vi har begärt att ett par tjänstemän från det svenska regeringskansliet ska få åka dit igen och jag hoppas som sagt att detta ska ske inom kort, säger kabinettssekreterare Hans Dahlgren. – Vi har den uppfattningen att det är viktigt för den svenske medborgaren att han har så god information som möjligt om hur man på amerikansk sida bedömer den här processen och vi vill vara säkra på att han har all den information som vi har. Svenske Mehdi-Muhammed Ghezali hålls ju fången av USA på Guantanamobasen på Cuba sen mer än ett och ett halvt år, han greps i samband med kriget i Afghanistan. Fick besök av i juli Ghezali fick besök av svenska myndigheter i juli och då var bakgrunden att USA ansåg att han inte samarbetade. USA:s inställning är att den som inte samarbetar, det vill säga svarar på frågor, kommer aldrig ifrån lägret. Men amerikanska UD tyckte att det svenska besöket gav resultat. Kan vara dåligt tecken Att svenska regeringen nu återigen anser att man måste förklara för Ghezali vad USA kräver av fångarna kan alltså vara ett dåligt tecken för honom. Hans Dahlgren vill inte säga om det är så att om svensken återigen vägrar svara på frågor men Dahlgren säger att svensken väljer själv vad han vill göra eller inte. Pappan inte nöjd Den svenske fångens pappa, Mehdi Ghezali, är inte nöjd med beskedet från Hans Dahlgren. – Jag är inte nöjd alls. Jag är nöjd när min son kommer tillbaka till sitt hemland, säger Mehdi Ghezali, kubsvenskens pappa.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".