Israel fortsätter att bygga barriär

Israels regering beslöt på onsdagen att fortsätta bygget av säkerhetsbarriären mot de palestinska områdena. Men för att försöka undvika en konflikt med USA väntar man med att besluta hur barriären slutligen skall byggas vid den stora bosättningen Ariel.
Det blir fortsatt bygge av det israelerna kallar en skyddsbarriär mot palestinska terrorister och palestinierna kallar en andra Berlinmur enligt dagens israeliska regeringsbeslut. Bygger på palestinsk mark Bygget sker delvis inne på palestinsk mark och helst skulle Israel vilja att alla judiska bosättningar hamnade på den israeliska sidan om barriären som ibland är ett hårdbevakat stängsel och ibland en hög betongmur. Men många stora bosättningar ligger långt inne på palestinsk mark. Till exempel bosättningen Ariel med 18 000 tusen invånare ligger hela två mil från gränsen till Israel. Stark kritik Det finns flera andra bosättningar i samma område, på palestinsk mark. Stark internationell kritik har riktats mot Israel för det här barriärbygget och i synnerhet att man inte följer den gamla gränsen mot de palestinska områdena. Många menar att Israel faktiskt inkorporerar delar av Västbanken med Israel. Något som Israel ivrigt förnekar. Kritik även från USA Även USA, som i alla lägen brukar stötta Israel, har reagerat och hotar att dra in ekonomiskt stöd om Israel fortsätter att bygga långt öster om gränsen. För att blidka USA så innehåller dagens israeliska regeringsbeslut också en passus som säjer att vid bosättningen Ariel gör man ett uppehåll barriärbygget, det blir så att säja en lucka i muren eller stängslet och först senare bestämmer man om luckan skall täppas till öster eller väster om Ariel, alltså om bosättningen hamnar på den israeliska eller palestinska sidan. Det ger Israel ytterligare lite tid att försöka övertala USA att acceptera den israeliska ståndpunkten att Ariel och de andra bosättningarna borde hamna innanför skyddsbarriären. I bosättningen Ariel tycker Eitan Blumenfeldt att det kvittar om det blir någon skyddsbarriär eller ej. – Inget blir bättre eller sämre av den, vi utanför redan nu och det gör ingen skillnad, säjer han
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".