Utebliven kompensation för sjuklöneveckan upprör

Regeringens utlovade kompensation, i form av ett högkostandsskydd, för att kompensera de allra minsta företagen för den tredje sjuklöneveckan, är i fara eftersom EU tvekar kring att godkänna förslaget. Det berättade Ekot i morse. Bland företagen är upprördheten stor.
Stig Claesson och Linda Fransson är företagare i Gnosjötrakten. – Vi trodde från början att det här inte skulle fungera. Och vi har samma uppfattning som tidigare. Den tredje sjuklöneveckan ska bort. Det är en direkt provokation mot oss i näringslivet. Vi kommer aldrig att acceptera den utan vi kommer fortsätta våra protester, säger Stig Claesson. Så du litar inte på att den här kompensationen kommer att bli av? – Jag litar inte på någon kompensation från regeringen förrän de visar i handling det de säger. – Jag tycker hela systemet med de här sjukperioderna är vansinniga. Jag tycker man ska försöka förändra sättet att tänka på hur man hanterar sjuk personal, säger Linda Fransson. Sedan i somras får arbetsgivaren stå för även den tredje sjuklöneveckan. Den infördes trots våldsamma protester, inte minst från småföretagen. Som kompensation lovade regeringen en sorts högkostnadsskydd för företag med upp till 25 anställda. Runt 30 000 arbetsgivare handlar det om. Men först måste EU ge klartecken. Och som Ekot berättade i morse verkar det nu inte vara självklart. Åtminstone dröjer det. Bland de redan tidigare upprörda företagarna växer nu kritiken. Svenskt Näringslivs vd, Ebba Lindsö, som i dag tillträdde sitt nya jobb med ett besök hos företagarna i Gnosjö, anser att dagens besked är ännu ett bevis på att förslaget om tredje sjuklöneveckan bör rivas upp. – Jag tänker att detta var en verkligt illa genomförd reform. Den måste bort ur alla aspekter. Det är inte okej att övervältra kostnader på företag på det viset. Det visar sig ju nu att villkoren fungerar inte. Hos Svenskt Näringsliv tänker man nu fortsätta kampanjen mot reformen, som man anser kommer ge avtryck i avtalsrörelsen. Nya samtal med arbetsmarknadsministern är inplanerade. Om sjuklöneveckan ligger kvar kräver man kompensation i någon form. Exempelvis genom lägre arbetsgivaravgifter. – Ett alternativ, i värsta fall, skulle vara att sänka arbetsgivaravgifterna generellt. Då ska de sänkas med åtminstone en halv procent, säger Ebba Lindsö, vd för Svenskt Näringsliv.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".