Hundratals palestinska barn i israeliska fängelser

Just nu sitter 350 palestinska barn i israeliskt fängelse. Så gott som utan kontakt med sina föräldrar, utsatta för tortyr och utan möjlighet att gå i skolan. Det berättas i en rapport från Rädda barnen som samarbetar med organisationen ”Defence for children – Palestine”.
För några veckor sedan lyckades den palestinske människorättsaktivisten Islam Turk få tala med en kamrat som sitter inspärrad. Får inte nog med mat Via en insmugglad mobiltelefon berättar kamraten som är 17–18 år och har suttit flera månader i israeliskt fängelse, att maten inte räcker, de får i inte träffa sina familjer eller advokater, de blir slagna och skrämda. Sedan det palestinska upproret började för tre år sedan har totalt 2 000 palestinska barn i åldrarna tolv till 18 år satts i israeliskt fängelse. Flera års fängelse Oftast är de anklagade för stenkastning och straffet kan bli flera års fängelse. I rapporten från Rädda Barnen finns flera exempel på misshandel. 15-årige Odeh Abu Za'anonah som greps efter att ha kastat sten mot israeliska soldater tvingades ner i en toalettstol fylld med bajs och isolerades i flera dagar. Många utsätts för tortyr George Abu Zulof som är ordförande för ”Defence for children – Palestine”, en organisation som arbetar med juridiskt stöd till de fängslade barnen och samarbetar med Rädda Barnen, säger att värst är förhören då många utsätts för tortyr som att kedjas fast i timtal i plågsamma ställningar. – Förhören är värst för de flesta utsätts för en eller annan form av tortyr, säger George Abu Zulof. Fängelset sätter spår efteråt, många hoppar av skolan eftersom de inte kan studera i fängelset, får koncentrationsproblem och mardrömmar. Mörk framtid tror Zulof George Abu Zulof säger att han inte vill vara pessimistisk men han frågar sig vilka som ska skapa morgondagens palestinska samhälle när de inte utbildas eftersom de har traumatiska minnen. – När jag ser situationen nu och tittar på framtiden tror jag den blir väldigt mörk, säger han. Rädda Barnen kräver att Israel ska följa FN:s barnkonvention även för palestinska barn och efterlyser mer press från omvärlden på Israel.
Cecilia Strömberg cecilia.stromberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".