Magnus Johansson
Miljöpartiet:

"Det är klart att det är lite skämmigt"

Marianne Samuelsson var under flera år på 90-talet språkrör och satt också i riksdagen för partiet. Magnus Johansson som är sammankallande i Miljöpartiets partistyrelse kräver att regeringen gör något.

– Att hon agerar på det här sättet stärker inte direkt hennes trovärdighet. Det är ett bekymmer för henne som jag ser det, säger Magnus Johansson.

Hur påverkar det Miljöpartiet?

– Det är klart att det är lite skämmigt att ha ett gammalt språkrör som nu sitter och agerar på det här viset men det viktiga är att regeringen agerar för så här kan vi inte ha det, säger Magnus Johansson.

Det här är ett tidigare språkrör som godkänner utbyggnad på strandskyddat område och naturreservat. Det måste vara extra känsligt för miljöpartister?

– Hon arbetar inte för Miljöpartiet i dag utan för den moderatstyrda regeringen. De är de som måste ställa henne till svars. Hon är i dag inte företrädare för Miljöpartiet, säger Magnus Johansson.

Miljöpartiet tar inte på sig något ansvar?

– Vi tycker naturligtvis att det är skämmigt att förknippas med ett sådant här agerande men vi har ingen makt i det här läget. Hon arbetar å regeringens vägnar och det är regeringen som måste agera. Att rika människor får en gräddfil framför vanligt människor tycker inte vi i Miljöpartiet är acceptabelt, säger Magnus Johansson.

När Marianne Samuelsson någon chans att komma tillbaka till Miljöpartiet som politiker när hennes förordnande som landshövding går ut om ett år?

– Det är en hypotetisk fråga som jag inte kan svara på men det här agerande har knappast stärkt någons förtroende oavsett vilket parti man skulle tillhöra, säger Magnus Johansson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".