Akut giftigt ogräsmedel kan godkännas av EU

I dag, torsdag, inleds i Bryssel ett möte där man nu för tredje gången ska diskutera det kontroversiella ogräsmedlet Paraquat. I sitt förslag till direktiv står EU-kommissionen fast vid att detta medel ska godkännas inom EU och allt tyder också på att förslaget går igenom.
Men Paraquat är ett av de mest akut giftiga bekämpningsmedel som finns. Det säger toxikologen Lennart Romert, som deltar i mötet och arbetar med riskvärdering på Kemikalieinspektionen. - Det är väldigt akut giftigt. Det stora problemet med det är att hur man än exponeras för det, hur man än får det på sig på huden, eller man äter det eller man andas in det, så skadar det lungorna. Det kan ta några veckor, om man får i sig tillräckligt höga doser, så omvandlas lungorna till bindväv och man kvävs. Finns det inga motmedel? - Dte finns inga i dag kända motmedel som kan häva det här förloppet, säger Lennart Romert, toxikolog, expert på riskvärdering vid Kemikalieinspektionen I förslaget till direktiv talas en hel del om giftighet för hare, men just ingenting om akut giftighet för människor. Särskilt i utvecklingsländer har många människor dött av Paraquat, ibland för att de medvetet velat ta livet av sig, men ofta också i rena olyckor när de använt medlet. EU-kommissionen säger att man bör undvika att arbeta med ryggspruta. Men i övrigt finns inga stora risker bara man gör rätt och använder handskar och munskydd. - Vi vet ju också att människor som sprider växtskyddsmedel inte följer föreskrifterna. Det är ett odiskutabelt faktum. Därmed så utsätter de sig alltså för en exponering av det här ämnet som vi inte känner något motgift för. Man räknar alltså inte med några olyckor i den här riskvärderingen? - Nej, man bortser uppenbarligen helt från olycksrisken här. Man skriver i beslutsunderlaget, som vi har inför mötet, att man ska vidtaga de åtgärder som så krävs. Vad nu det betyder. I Sverige totalförbjöds medel, som innehåller Paraquat för tjugo år sedan. Om EU nu godkänner medlet för hela unionen sänder det olyckliga signaler till omvärlden, anser Lennart Romert. - Om vi godkänenr det här i Europa skulle det kunna tolkas som att det är ett tämligen harmlöst ämne, vilket ju ingalunda är fallet. Man ska då också betänka att det används i delar av världen där analfabetismen är avsevärd. Då förstår man att det här är en olycklig situation. Vad har Sverige gjort för att kämpa emot att medlet godkänns? - Vi har gjort allt som står i vår makt när det gäller de parlamentariska principerna. Vi har skrivit till kommissionen och det har vi gjort mer än en gång. Vi har försökt påverka våra kollegor genom att påtala de här riskerna och argumenterat för det under hela den här processen. Men troligen kommer det inte att räcka.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".