Konsumenter vågar inte äta torsk

Efter larmen om utfiskning så vågar många konsumenter över huvud taget inte äta torsk från Östersjön - inte ens av de lagliga kvoter som tas upp. Det här märks tydligt i butikerna säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.
- Den fisk som vi fiskar och landar lagligt i Sverige, tycker jag att vi ska se till att svenska konsumenter kan få del av. – Jag har noterat att en del fiskberedningsföretag signalerar att de tycker att det är svårt att sälja Östersjötorsken i Sverige. Det tycker jag att vi ska vara uppmärksamma på, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Vilka konsekvenser kan det få? Kan torsken försvinna ur sortimentet i butikerna? - Det kan ju bli en effekt. Den här torsken kommer att säljas i alla fall men då på utländska marknader. Det tycker jag att vi ska notera och vara uppmärksamma på. Enligt Ann-Christin Nykvist är det i dag svårt att sälja även den lagliga kvot av till exempel Östersjötorsk som tas upp. Många butiker tvingas nu plocka bort fisken ut sortimentet och i stället köpa in fisk från andra delar av världshaven. Ann-Christin Nykvist tror att orsaken delvis är oklarheter kring både märkning och vad som egentligen kan ätas med gott samvete, efter de senaste årens diskussioner om fiskbrist. Därför anser hon att det behövs bättre information. - Det kan vara konsumenter som inte vill ha Östersjötorsk och då ska man kunna välja bort det. men att vi får en information om vad det är för fisk vi äter. Du tror att en del handlar om okunskap? - Ja, jag tror att en del handlar om okunskap.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".