Sparare kan få flytta pengar mellan livbolag

Efter den senaste tiden debatt om livbolagens problem överväger biträdande finansminister Gunnar Lund obligatorisk flytträtt för spararna i de svenska livbolagen. Nu är den möjligheten mycket begränsad.
- Jag vill gå vidare och se om det inte finns möjlighet att lagstadga en sådan flytträtt. Vi håller på och tittar på de exempel som finns i våra grannländer som har lagstadgad flytträtt och där man dessutom har sett till att avgifterna för en sådan flyttning inte blir oöverstigligt höga. Svårt flytta pengar I dag har spararna i de svenska livbolagen mycket begränsade möjligheter att ta ut sina pengar från sina livbolag och sätta in dem i ett annat sparande. Det är i dag upp till livbolagen själva om de vill erbjuda sina sparare den möjligheten. Men frågan om flytträtt är inte okomplicerad. För om det fanns en obegränsad möjlighet att flytta pengar och alltför många valde att göra det, skulle bolagen inte klara av sina åtaganden mot de sparare som valde att stanna kvar. - Om väldigt många, vid ett och samma tillfälle, väljer att utnyttja flytträtten så hamnar ju en orimligt stor börda på de försäkringstagare som helt oförskyllt är kvar i bolaget. Det här måste jag ha en möjlighet att se närmare på, hur det skulle kunna ordnas. Då vill jag se på exempel som finns i andra länder, säger Gunnar Lund. Uppfattningar går isär Bland de myndigheter som har tittat på livbolagen, och möjligheterna att införa obligatorisk flytträtt, går uppfattningarna isär. Konkurrensverkets generaldirektör Clas Norgren håller med Gunnar Lund om att pensionsspararnas möjligheter att flytta sitt sparande bör förbättras för att förbättra konkurrensen mellan bolagen. - Jag tycker att möjligheten att flytta pensionsparande är en viktig sak för att säkerställa en effektiv konkurrens. Säkra pensionsspararna Men Finansinspektionen har en annan uppfattning. Inspektionen vill i första hand säkra pensionsspararna som kollektiv, framför enskilda sparares rätt att flytta sina pengar. De anser att en eventuell bara ska en avtalsfråga mellan spararen och livbolaget. Det vill säga att spararna måste fortsätta att betala relativt mycket för rätten att flytta sina pengar. Eva Ekström är avdelningsdirektör på Finansinspektionen. - Det är ju en administrativ kostnad förenat med det hela. Det är också en kostnad förenad med att man måste ha en ökad likviditet i bolagen, säger Eva Ekström.
Marcus Ålsnäs marcus.alsnas@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".