Trots kvällens positiva besked från USA:s centralbank sjönk New York-börserna. Foto: Richard Drew/Scanpix.

Tecken på stabilare ekonomi i USA

USA:s ekonomi visar tecken på att börja stabiliseras. Det meddelade den amerikanska centralbanken Federal Reserve i kväll i sin så kallade Beige Book.

Efter en lågkonjunktur som hållit sitt grepp om den amerikanska ekonomin i ett och ett halv år talar nu centralbanken Federal Reserve om tecken på att ekonomin äntligen börjat stabiliseras.

Budskapet ges i den så kallade Beiga Boken, som är en uppdaterad genomgång av tillståndet i ekonomin.

Efter ett kraftigt ras i ekonomin i slutet av förra året och början av det här har centralbanken i dag en mera positiv syn på tillväxten, som trots allt nu beräknas hamna på plussidan för helåret 2009 och få ytterligare fart nästa år.

Men det finns fortfarande mycket osäkerhet i den här prognosen. Flera distrikt i landet rapporterar om fortsatt svag aktivitet. Och när det gäller handeln och konsumenternas vilja att spendera sina pengar, så är det fortfarande trögt i stort sett i hela USA, skriver Federal Reserv.

USA-börserna har de senaste dagarnas stigit kraftigt efter många positiva kvartalserapporter. Positiva siffror har också kommit från bostadsmarknaden, där försäljningen av nyproducerade hus tagit fart och i juni så steg priserna på bostäder för första gången på tre år. Något som fått många att hoppas på att bostadspriserna nu passerat bottenläget.

På den negativa sidan finns framför allt arbetsmarknaden med en hög arbeslöshet som inte visat några tecken på att vända ned.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".