Tunnelbanan i New York. Arkivbild: Richard Drew/Scanpix.
Förbereder för influensan

Massvaccinering väntas i USA

Allt talar nu för att USA börjar massvaccinera befolkningen mot den så kallade svininfluensan, med start redan i höst. I första hand handlar det om 150 miljoner amerikaner som vaccineras mot H1N1-viruset.

150 miljoner personer, ungefär halva USA:s befolkning kan ingå i vaccinationskampanjen mot den så kallade svininfluensan.

Den rådgivande kommittén ACIP består av 15 experter som ger vaccinationsråd till USA:s hälsovårdsminister. I går lade kommittén fram rekommendationen om att inleda massvaccineringar runtom i landet med start i mitten av oktober. Och rekommendationer av det slaget brukar myndigheterna följa.

USA:s regering ligger redan i startgroparna för att få fram tillräckligt med vaccin. För några dagar sedan beställde hälsovårdsdepartementet 195 miljoner doser, två doser per person behövs men regeringen planerar ytterligare inköp för att i vår ha tillräckligt för hela befolkningen.

Eftersom det tar tid att få fram vaccin ska vissa ges förtur, högst prioritet har gravida. Enligt en rapport som publicerades i går från USA:s smittskyddsmyndighet riskerar gravida som smittas av influensan fyra gånger så svåra komplikationer jämfört med andra.

Anställda inom sjukvården tillhör också de som ska prioriteras, liksom småbarn, kroniskt sjuka och i viss mån unga-vuxna mellan 19 och 24 år. Motiveringen där är att många i den åldern har någon form av servicejobb där de kommer i kontakt med många människor.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".