M vill återvinna trovärdighet i integrationsfrågor

Moderaterna lyfter fram integrationspolitiken som en av sina viktigaste frågor och på partistämman i oktober ska partiet anta ett nytt principprogram. En av ambitionerna är att skapa trovärdighet i frågan, en trovärdighet som skadades kraftigt när moderata valarbetare förra hösten gjorde främlingsfientliga uttalanden i tv-programmet Uppdrag granskning.
– Det kan ingen förneka att Uppdrag granskning innebar ett grundskott mot oss i den här frågan för något år sedan. – Men jag tror också att alla vet att de personer som där uttalade sig inte var representativa för vårt parti och att det de sa stred mot våra partiprogram, säger riksdagsledamot Sten Tolgfors, som skrivit förslaget till nytt principprogram för moderaternas integrationspolitik. ”Mångfaldens Sverige” ”Mångfaldens Sverige” är namnet på det nya principprogrammet. Enligt författaren själv en uppgörelse med regeringens allt för kollektiva syn på integrationspolitiken. – Vi har individer och vi har grupper av invandrare i Sverige som har mycket högre utbildning än svenska folket i snitt. Vi har också människor som kommer till vårt land som aldrig har gått i skola. – Just de här individuella aspekterna har regeringen fullständigt misslyckats med att se och därför har man haft stora kollektiva ganska klumpiga system för integration och det fungerar inte,säger Sten Tolgfors. Enklare ta jobb På Migrationsverkets hemsida står att läsa: ”Det är svårt att få arbetstillstånd i Sverige.” Moderaterna vill att den som erbjuds arbete i Sverige också ska kunna ta det. Individens rätt att försörja sig ska väga tyngre än statens önskemål om vem som eventuellt behövs i landet. Lättare tillgodräkna sig utbildning Man vill också slå samman språk- och yrkesutbildningar, göra det lättare att tillgodoräkna sig utbildningar från hemlandet och ställa högre krav på de invandrare som kommer. Den så kallade introduktionsutbildningen ska göras obligatorisk och flyktingar med uppehållstillstånd ska ta ett större ansvar än i dag för att hitta lämplig permanent bostadsort. När partiet diskuterat igenom denna politik ordentlig ska inte längre några dolda kameror i moderata valstugor göra sig något besvär, hoppas Sten Tolgfors. – Vi vill att man ska respektera individen och man ska sakdiskutera problem. Det som skedde i Uppdrag granskning var att man gjorde individerna till problem. Det var oförenligt med vårt partis politik, säger riksdagsledamot Sten Tolgfors, som skrivit förslaget till nytt principprogram för moderaternas integrationspolitik
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".