USA backar om Iraks framtid – hoppas på FN-stöd

USA presenterade under natten mot torsdagen ett nytt förslag till Irakresolution. Men trots att Bushregeringen gjort vissa eftergifter jämfört med en tidigare text så är den stora frågan om det är tillräckligt för att tillfredsställa kritikerna i FN:s säkerhetsråd.
Det börjar bli ont om tid. USA vill att den nya resolutionen ska godkännas innan den stora givarkonferensen inleds den 23 oktober, då hjälp till Irak ska diskuteras. Om det då inte finns någon överenskommelse i säkerhetsrådet, tror både Bushregeringen och andra bedömare att många länder kommer att tveka att bidra med ekonomisk, militär och annan hjälp. USA har diskuterat det nya förslaget med de fyra övriga permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet – Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Kina – och redan har det kommit skeptiska och kritiska kommentarer. För några veckor sedan cirkulerade ju amerikanerna ett resolutionsförslag i säkerhetsrådet, men det avfärdades från de flesta håll, framför allt med motiveringen att det inte gav FN en tillräckligt tydlig och stark roll i återuppbyggnaden av Irak. FN ges större roll Den nya texten går delvis kritikerna till mötes. Förslaget ger FN en större roll men inte den ledande roll som bland annat Frankrike och Ryssland har krävt. Det finns heller ingen tidtabell för ett överlämnande av makten till irakierna – något som kritikerna också efterfrågat. I stället talas i det amerikanska förslaget i allmänna ordalag om en tillfällig ockupation och att det USA-tillsatta styrande irakiska rådet vartefter ska ta över mer makt. FN-diplomater säger till Ekot under natten till torsdagen att de hade förväntat sig fler kompromisser från amerikansk sida och är tveksamma till om det nu presenterade förslaget räcker för att undvika en utdragen och svår förhandling i säkerhetsrådet. Men de upprepar samtidigt att alla sidor vill undvika en strid av det infekterade slag som föregick Irakkriget. Provisorisk regering snart Enligt uppgifter i tidningen Washington Post, och som Ekots källor bekräftar, har generalsekreterare Kofi Annan i samtal med säkerhetsrådsmedlemmar sagt att han vill att en provisorisk irakisk regering ska ta över makten inom fem månader. Bland de styrande bör även medlemmar från Saddam Husseins Baath-parti finnas med, anser FN-chefen. USA har tidigare beslutat att Baath-medlemmar inte ska få delta i den politiska återuppbyggnaden, men en av Kofi Annans rådgivare säger att den åtgärden skapat frustration och kan vara en bidragande orsak till de fortsatta oroligheterna i landet.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".