Mindre pessimism i svenska hushåll

Hushållens syn på den svenska ekonomin är mer positiv än i juli förra året, konstaterar Konjunkturinstitutet i sin senaste månadsbarometer.

– Dels ser vi att företag och hushåll är mindre deppiga än vad de har varit tidigare. De är inte optimistiska än men det är en ganska tydlig förbättring av stämningsläget från att vara mycket mycket pessimistiska till att vara något mindre pessimistiska. Tittar man framåt så ser man också att företaget nu i många fall förväntar sig en ökad produktion och en ökad försäljning, säger Mats Dillén, generaldirektör för KI.

KI noterar att orderingången för tillverkningsindustrin slutade falla under andra kvartalet. När det gäller exporten så är det en viss ljusning.

Även utvecklingen i detaljhandeln talar för att det är stabilisering på väg i ekonomin.

Fortfarande befinner sig svensk ekonomi i en djup lågkonjunktur och återhämtningen blir lång och seg.

Det kan vara så att vi har nått botten men det finns risk för att det blir hack nedåt i uppgångskurvan. Ett kraftigt utbrott av svininfluensa är en sådan risk.

Och arbetslösheten kommer att fortsätta stiga ett tag till.

– Toppen av arbetslösheten ligger någonstans runt 2011 tror vi. Hade vi inte sett den här tendensen till stabilisering av produktionen så hade vi hamnat i en ännu högre arbetslöshet längre fram så det här är positivt för arbetsmarknaden men det innebär inte någon snar vändning till det bättre. Arbetslösheten kommer att fortsätta att stiga, säger Mats Dillén.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista