Försök att värva spioner inom försvaret

Hotet från andra länders underrättelseverksamhet är stort mot Sveriges försvar. Det kommer den militära säkerhetstjänsten Must fram till i en ny rapport. Särskilt tre länder försöker få tag på hemlig information genom spioneri.

– Ett av länderna försöker aktivt rekrytera försvarsmaktens anställda för att de sedan ska stjäla information mot betalning. Två andra länder använder personer, i huvudsak med ursprung från de här länderna, försöker få in dem i försvarets organisation på olika sätt och därmed komma över information, säger John Daniels, chef för säkerhetskontoret vid Must.

Vilka länder det är som försöker rekrytera spioner inom det svenska försvaret vill John Daniels inte berätta.

Den militära säkerhetstjänsten skriver i sin senaste årsrapport att underrättelseverksamheten riktad mot Sverige ligger kvar på en anmärkningsvärt hög nivå.

Enligt Must bedriver flera länder signalspaning mot Sverige och oftast vill de lära sig mer om svenska vapensystem. Spionaget kan skada Sverige, säger John Daniels.

– Ja, naturligtvis kan det skada våra försvarsförberedelser om vi pratar i Sverige. Om vi tittar internationellt, till exempel i Afghanistan, så kan det ju rent konkret innebära att de utsända svenska pojkarna och flickorna råkar illa ut.

Den tekniska utvecklingen gör det svårare att skydda hemlig information. John Daniels visar en internetsida med ett foto där en soldat poserar bakom ett femtontal granater under rubriken "Mitt lilla Afghanistan-äventyr". Det är en bloggande soldat som berättat för mycket om den svenska insatsen.

– Det kan vara ett sätt att hålla kontakten med nära och kära när man är i en internationell insats. Men det är också viktigt då att tänka på vad man skriver och vad man inte skriver, så att man inte berättar om försvarshemligheter eller andra saker som kan påverka säkerheten i till exempel Afghanistan, säger John Daniels.

Finnsdet många såna fall?

– Det finns ett antal fall där man lagt ut information på olika bloggar och så här som inte är lämpligt, säger John Daniels, chef för säkerhetskontoret vid Must.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista