Misstänkt fartygskapning i Östersjön

Uppdaterad: 16:50
Svensk polis har inlett en förundersökning om misstänkt kapning av ett Maltaregistrerat fartyg med rysk personal. Kapningen ska ha skett på svenskt farvatten mellan Öland och Gotland natten mot fredag.

– Vi har fått in en anmälan om kapning av fartyg på svenskt farvatten mellan Öland och Gotland, säger Tommy Hydfors, biträdande chef för Rikskriminalen.

Det var med anledning av att den ryska ambassaden kontaktade svenska UD som historien uppdagades. Den ryska besättningen på fartyget trodde nämligen att det var svensk som polis bordat dem och ifrågasatte varför svenska myndigheter betedde sig på det här sättet.

De misstänkta kaparna ska ha kommit i en större gummibåt med ordet "police" på engelska skrivet på sidan. Det handlar om mellan 8 och 10 mörkklädda män som ska ha bordat fartyget natten mot fredagen den 24 juli.

Enligt den ryska besättningen blev de både bundna och fick utstå visst våld. Kaparna genomsökte fartyget i en påstådd narkotikarazzia men det finns inga uppgifter om att de tagit något.

En kontroll av både kustbevakning och polis visade att svenska myndigheter inte varit inblandade. Ärendet ligger nu hos Rikskriminalen som alltså inlett en förundersökning.

Fartyget är finskägt och seglar under maltesisk flagg men med rysk besättning. Det var på väg från Finland till Algeriet.

– Mycket konstigt, säger Tommy Hydfors.

Ni har inga misstankar om vilka det kan vara?

– Ingen aning. Vi har precis startat förundersökningen. Det här kom till vår kännedom i tisdags. Vi har precis startat upp det.

Kan det vara sjörövare på svenska vatten?

– Vi kan inte spekulera alls. Jag vet inte. Konstigt är det.

Hur går ni vidare nu?

– Det är att utreda och gärna om vi kan få något tipps från allmänheten om det är någon som sett några båtar i de här farvattnen så är vi tacksamma för all information vi kan få, säger Tommy Hydfors, biträdande chef för Rikskriminalen.

Mari Forssblad
mari.forsblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista