Lesbiska kan också bli sjuka.

Lesbiska får fel råd om könssjukdomar

Kvinnor som har sex med kvinnor får ofta dålig eller till och med felaktig information när de försöker ta reda på hur de ska skydda sig från könssjukdomar. Det visar en undersökning som gjorts av RFSL.

När Camilla Alexandersson skulle ta ett cellprovstest fick hon veta att hon inte fick ha samlag dygnet före testet. Men om lesbiskt sex var okej, det hade barnmorskan ingen aning om. Och hon kunde inte lova att resultatet skulle bli tillförlitligt.

– Det känns förnedrande och förminskande av en hel patientgrupp. Varför är inte min hälsa lika viktig? säger hon.

Rapporten, som består av en enkät till drygt 800 kvinnor som har sex med kvinnor, visar att omkring fyra av fem har otillräcklig kunskap om hur de ska skydda sig mot könssjukdomar.

Hälften av dem hade sökt information i vården men hade där fått bristande eller till och med felaktig information.

Suzann Larsdotter, som är sexolog på RFSL, ligger bakom studien.

– Det står i hälso- och sjukvårdslagen att vi ska ha en lika vård för alla, och det har vi inte i dag. I dag har vi en grupp i Sverige som inte får tillräcklig information och får felaktig information och det är inte tolererbart.

Enligt Suzann Larsdotter är det många lesbiska som tror att de är immuna mot könssjukdomar, trots att de i själva verket har ungefär lika stor risk som andra att smittas av de flesta könssjukdomar.

Till exempel hade drygt 12 procent av kvinnorna i rapporten haft klamydia.

Normalt rekommenderas slicklapp som preventivmedel, men studien visar att 93 procent aldrig använder slicklapp.

Suzann Larsdotter förstår att många tycker det är otrevligt med slicklapp, och något bra substitut finns inte. Men hon tycker ändå att det är vårdens ansvar att öka medvetenheten bland kvinnorna.

– Mitt absoluta tips är att ha en medvetenhet om att även om man bara har sex med kvinnor kan man få sexuellt överförbara sjukdomar, och man behöver gå och testa sig emellanåt.

Undersökningen visar också att kvinnorna ibland får veta att de inte behöver gå på regelbundna cellprovskontroller, vilket är helt fel, eftersom det så kallade HPV-viruset även kan överföras via slemhinnekontakt mellan kvinnor.

Sten Jacobson är chefsläkare inom Stockholms läns sjukvårdsområde och han blir både förvånad och oroad när han läser rapporten, och han säger att man i Stockholm kommer att vidta åtgärder.

– Jag tror inte att vi behöver ändra organisationen, utan det handlar framförallt om att utbilda personal och att ge personal kunskap.

Kan man i Stockholm vara säker på att det kommer att hända nu?

– Jag hoppas det.

Andrea Hökerberg
andrea.hokerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".