Färre anmälningar om frånvarande elever

Antalet anmälningar om elever som inte kommer till skolan under en längre tid minskar. Det visar siffror från Skolinspektionen, som hittills i år haft nästan en halvering av anmälningar, jämfört med samma period förra året.

En orsak kan vara att samarbetet inom kommunerna blivit bättre, säger Jan-Olof Bodén, enhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Solna som menar att det krävs ihärdigt arbete för att få tillbaka eleven.

– Då handlar det väldigt mycket om att ta ett litet steg i taget. Ett delmål i taget. Det kan handla om att pojken eller flickan ska komma upp på morgonen, det blir det första steget, det andra är att komma halvvägs till skolan och så vidare, säger Jan-Olof Bodén.

I det projekt som startade för två och ett halvt år sedan i Sundybergs kommun, och där Jan-Olof Bodén ingår, kallas de för hemmasittarna. Eleverna som inte bara skolkar då och då utan inte kommer till skolan alls under en längre tid. Många gånger med komplicerade problem i bakgrunden, som psykiska besvär, svåra situationer hemma eller mobbning.

Men de kan ha blivit färre på senare tid. Enligt siffror som Skolinspektionen tagit fram åt Ekot har antalet anmälningar som gäller skolplikt och elever som är borta länge från grundskolan, minskat.

Det rör både den kommunala skolan och friskolan och handlar om en stadig minskning sedan ett par år tillbaka och nästan en halvering fram till mitten av juli i år jämfört med samma period förra året. Från drygt hundra anmälningar till 55. Och för fem år sedan låg det runt 200.

– Vi vet att där Skolinspektionen har varit i kommunerna och utrett anmälningsärenden så har vi riktat kritik och vi har krävt i uppföljningar att kommunerna redovisar förbättring av sina rutiner och det ser vi då att man har gjort, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolinspektionen.

Samtidigt kan mörkertalet vara stort, menar Ingegärd Hilborn, som menar att problemet för varje enskild elev fortfarande är mycket allvarligt.

Men där man lyckas väl är nyckeln samarbete säger hon. Mellan skola, kommun och landsting, som i Sundbyberg.

Här rör det sig nu om mellan fem och tio elever, där mobila team från socialtjänst och ungdomspsykiatri bistår elevernas familjer.

Hur många det rör i landet finns det inga aktuella siffror på, men enligt Skolverkets kartläggning som presenterades förra året hade 1 600 elever i slutet av läsåret 2006/2007 varit helt borta från skolan sedan minst en månad tillbaka. 100 elever hade varit borta hela läsåret.

Och samhället förlorar massor på att missa de här eleverna, säger Jan-Olof Bodén.

– Det är kanske framtida behandlingshemskostnader som kostar skjortan för socialtjänsten men det handlar framförallt om den här eleven som får otroligt dåliga utsikter att komma in på arbetsmarknaden och att klara sig i livet framöver.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista