Ytterligare 20 000 förlorar sjukersättning

Ytterligare 20 000 personer kommer att utförsäkras från Försäkringskassan under nästa år, visar nya prognoser. Det beror på att bara hälften så många som man hittills trott, kommer att beviljas förtidspension, det som numera kallas sjukersättning tills vidare. 

– Det vi kommer att se här, nu till årsskiftet, är ju en grupp personer som har haft tidsbegränsad sjukersättning, som inte har möjligt att få en förlängning på den. Och vi talar då om personer som inte har återfått en arbetsförmåga, och då heller inte uppfyller de försäkringsvillkor som krävs för att få en sjukersättning tills vidare, säger Ulrika Persson, chef för sjukförmåner på Försäkringskassan.

De kan alltså inte arbeta, för de har inte arbetsförmåga, de kan heller inte få en förtidspension och de kan inte få en förlängning av sin tidsbegränsade sjukersättning?

– Det stämmer enligt det regelverket vi har just nu, säger Ulrika Persson.

Som Ekot kunde rapportera tidigare i veckan kommer cirka
15 000 människor att utförsäkras från sjukförsäkringen vid årsskiftet, när de uppnått det maximala antalet sjukskrivningsdagar.

Dessutom kommer alltså ytterligare 20 000 personer att utförsäkras från sin tidsbegränsade sjukersättning. I den gruppen finns det många som är för sjuka för att arbeta, men för friska för att få förtidspension, så kallad sjukersättning tills vidare.

– De här personerna som vi pratar om nu har en personlig handläggare och de arbetar aktivt nu, med att samordna insatser för de här personerna, för att de ska återfå arbetsförmåga. I de här ärendena ska det finnas en planering för vilka arbetsinsatser man behöver göra för de här människorna under den här tiden som återstår. Det kan ju vara insatser som ska samordnas med hälso- och sjukvården, och har man en arbetsgivare så finns det säkert omständigheter, så att säga, som måste samordnas där också, säger Ulrika Persson.

I dagsläget är den här gruppen av människor hänvisade till socialbidrag, eftersom de hamnat mellan stolarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. De tar redan nu kontakt med Försäkringskassan, berättar Ulrika Persson.

– Många hör av sig redan i dag och är väldigt oroade och undrar vad som ska hända efter årsskiftet med mig, och hur ska jag klara min försörjning och varifrån ska jag få pengar.

Vad kan ni svara då?

– Vi vet, och vi säger, att det pågår ett arbete på regeringskansliet med att hitta ett nytt regelverk för de här personerna, säger Ulrika Persson.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista