Oro för nytt förtryck i Sri Lanka

Det har nu snart gått tre månader sedan Sri Lankas regering utropade sin seger över gerillan de tamilska tigrarna. Vi har besegrat terrorismen, sa presidenten då. Men många civila börjar bli allt oroligare för att landet är på väg in i ett nytt förtryck från sin egen regering.

Konstnären Chandraguptha Thenuwara´s går så långt att han vill varna för att Sri Lanka kan bli en diktatur.

– Just nu styrs vi av en mjuk diktator, men det kan bli värre varnar Thenu som han också kallas.

Det han och andra som Ekot träffar i Sri Lanka ser som oroande tecken är den allt mer öppna personkulten kring president Mahinda Rajapaksa i kombination med en ökande militarisering.

I början av veckan påbörjades en nyrekrytering på mellan 50 000 - 100 000 nya soldater och poliser i landet. Redan nu finns runt 350 000 anställda, för en befolkning på drygt 20 miljoner människor. Det har inte getts någon riktig förklaring på varför landet behöver mer militär när nu kriget sägs vara över.

Gatorna i huvudstaden Colombo är kantade av tungt beväpnad militär, överallt finns checkpoints där man måste visa upp sina id-handlingar, gator stängs av med jämna mellanrum när någon av landets alla 58 ministrar ska förflytta sig i mycket hög fart med hjälp av bepansrade bilar eskorterade av soldater med vapnen i högsta hugg.

Om nu kriget är över varför kan vi inte känna det i vår egen stad säger Thenu och fortsätter.

– Vi får inte ens öppna vår egen dörr om en karavan av vip-personer ska passera.

Och trots upprepade löften från presidenten att de flesta av de runt 300 000 tamilerna som hålls instängda i läger i norra Sri Lanka ska få återvända hem finns det mycket få tecken på att det sker.

Lägren kallas för välfärdsläger av regeringen, en beskrivning som Amaliza, som jobbar med mänskliga rättigheter i landet inte håller med om.

– Lägren är mycket militariserade och vi är mycket oroliga för vad som ska hända med människorna där, säger Amaliza som egentligen heter något annat.

Att jobba med mänskliga rättigheter i landet är farligt. Många har dödats, andra hotats för att de har berättat vad de sett.

Konstnären Thenu varnar för att lägren kan komma att föda nya terrorister.

– De som blir hatiska mot regimen i lägren kanske kan utföra värre dåd än de som de tamilska tigrarna gjorde, säger Thenu.

Amaliza menar att hela samhällsapparaten har kollapsat i landet.

– Bara för att vi besegrat terrorismen är det ingen garanti för att människors rätt och frihet är garanterade i Sri Lanka, säger Amaliza.

Margita Boström, Colombo, Sri Lanka
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista