Ökat resande ökar F-kassans utgifter

Det allt flitigare resandet över nationsgränser sätter även spår i Försäkringskassans statistik. Kostnaderna har nästan fördubblats det senaste året, från 361 miljoner 2008 till beräknade 601 miljoner i år.

– Kostnaderna ökar dels beroende på valutakursförändringar och dels på resandet i Europa. Grunden för de här kostnaderna är de överenskommelser som finns inom EU för vård, säger Lars Olsson, ansvarig för internationell vård på Försäkringskassan.

Sverige har överenskommelser med en del länder, däribland de nordiska, om att erbjuda varandras medborgare sjukvård på lika villkor. Då skickas inga räkningar mellan länderna efter vården. Men när svenska turister söker vård i andra länder, kommer räkningen så småningom hem.

Den kostnaden ökade från 56 miljoner förra året till beräknade 107 miljoner i år. Att allt fler pensionärer reser eller flyttar till utlandet sätter också spår i statistiken. Kostnaderna för pensionärsvård i utlandet har stigit från cirka 100 miljoner år 2004 till drygt 200 miljoner i år.

Rätten att söka vård var som helst inom EU, för att slippa vårdköer i hemlandet, har diskuterats flitigt det senaste året. Men i Försäkringskassans prognoser ingår inga sådana regeländringar, säger Lars Olsson, som är ansvarig för den internationella vården hos Försäkringskassan.

– I prognosen har vi inte tagit hänsyn till de diskussioner som finns om regeländringar, skulle det införas några regeländringar så får prognoserna i så fall räknas om.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista