KUBA

"Beredd diskutera allt utom revolutionen"

Kubas president Raúl Castro säger att han är beredd att diskutera allt med USA, utom det politiska systemet. Kuba kommer inte att ge upp den socialistiska revolutionen, sa Castro i ett tal igår.

Det var på avslutningen av det första av de två årliga möten som Kubas parlament håller som Raúl Castro återigen inbjöd USA till samtal på lika villkor. Annars var det ekonomin som dominerade parlamentets diskussioner.  En ekonomi som går betydligt sämre än väntat, medgav Castro.

Turismen har minskat och världsmarknadspriset på nickel som är Kubas numera viktigaste exportvara  har sjunkit kraftigt. Castro förklarade att alla verksamheter måste anpassas till de ekonomiska realiteterna.

Det har redan skett åtstramningar på Kuba och ransoneringen av energi är kanske det som mest påverkar kubanernas dagliga liv. Men nu antydde Raul Castro att områden som utbildning och sjukvård också kommer att känna av nerskärningar.

Han betonade också behovet av att fortsätta att minska och effektivisera statsapparaten genom att slå samman ministerier och införa oberoende kontrollorgan för att kontrollera korruption och ineffektiviet.

Tidigare i veckan talade Raul Castro inför det kubanska kommunistpartiets centralkommitté. Där pratade han än en gång om det absurda i att Kubas rika jordar ligger i träda och att landet importerar praktiskt taget all sin mat.

För ett år sen initierades en slags jordreform där de som ville skulle få arrendera statligt jord. Hittills har drygt 40 procent av den disponibla jorden delats ut, men av den har inte ens 25 procent blivit sådd.

– En liten framgång, men så pass liten att den knappast märks, sa Raul Castro.

På Centralkommittémötet beslutades också att ännu en gång skjuta upp den partikongress som ursprungligen skulle ha hållits år 2000, men som gång på gång har skjutits upp.

Så länge kongressen inte hålls så är det fortfarande Fidel Castro, Rauls bror, som är partiets högste ledare och därmed formellt också Kubas högste politiske ledare trots att han inte visat sig offentligt på snart fyra år.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista