EU manar till lugn i Georgien

De senaste dagarna har situationen blivit allt mer spänd mellan Georgien och utbrytarrepubliken Sydossetien. EU uttryckte på måndagen oro för utvecklingen i området och manar till lugn.

Spänningen i regionen har ökat sedan Sydossetien i helgen anklagat georgiska trupper för granatbeskjutning.

Ikväll anklagade också den georgiska regeringen Sydossetien för att ha beskjutit en georgisk polispostering nära gränsen.

På fredag är det ett år sedan det fem dagar långa kriget mellan Georgien och Ryssland inleddes. Och Sydossetien och Abchazien förklarade sig självständiga från Georgien och erkändes av ryska regeringen.

Ryssland har också förklarat att man anser sig ha rätt att tillgripa våld för att försvara den sydossetiska civilbefolkningen. Tidigare idag genomförde ryska styrkor en militär övning i Sydossetien, rapporterade AFP.

"Europeiska unionen noterar med oro de senaste dagarnas anklagelser om granatbeskjutning och andra incidenter på båda sidor av den sydossetiska administrativa gränslinjen", heter det enligt Reuters i ett uttalande från svenska regeringen på EU:s vägnar.

"EU uppmanar alla sidor att avstå från varje uttalande eller gärning som kan leda till ökad spänning vid denna synnerligen känsliga tidpunkt", sas det också i uttalandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista