Europarådet kritiserar svenska häkten

Trots tidigare omfattande kritik mot isolering på häkten och i fängelser har Sverige inte lyckats komma tillrätta med problemen, enligt en rapport från Europarådet.

Tomas Hammarberg är Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, och han anser att kritiken är allvarlig.

– Ja, jag tycker särskilt att punkten om att möjligheten till isolering har missbrukats är en allvarlig kritik. Där borde myndigheterna titta igenom de regler som finns och säkerställa att man använder isolering både i häkten och fängelser i yttersta undantagsfall och då för korta perioder.

Thomas Hammarberg lyfter fram där minderåriga drabbats av isolering som särskilt allvarliga.

Europarådets antitortyrkommitté som besökte Sverige i juni skriver att resultatet av isoleringen kan bli att risken för psykisk ohälsa och självmord ökar. Exempel finns från Göteborg där häktade suttit med restriktioner i mellan sex och 18 månader.

Redan 2003 inspekterade kommittén svenska häkten och fängelser. Och redan då handlade kritiken om att isolering används lite per automatik.

För häktade är det åklagare som kan begära restriktioner om brottsutredningen riskerar att försvåras om personen har kontakter utanför häktet.

Men vice riksåklagare Agneta Blidberg tycker inte att det sker för ofta.

– Det ska vara en omsorgsfull prövning från början och det ska vara en omprövning under hela brottsutredningens tid.

Sker det i dag så som du beskriver det nu?

– Ja, i det stora hela så är det vår uppfattning att det gör det. Vi har också utfärdat föreskrifter för hur man ske ge de här restriktionerna. Det är klart att det kan kanske bli ännu bättre och ännu omsorgsfullare och ge ännu mer föreskrifter men den diskussionen för vi med departementet, säger vice riksåklagare Agneta Blidberg.

Thomas Hammarberg säger att det är för lite diskussion i Sverige om de rekommendationer som kommer från internationella organ som Europarådet.

– Lyhördheten för kritik utifrån har varit låg. Det är inte så att Sverige är bäst på allting när det gäller mänskliga rättigheter utan vi har ju också saker som vi borde förbättre, säger Tomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista