Ovanligt att landshövdingar avsätts

De uttalanden som Marianne Samuelsson gjort, med innebörden att makt kan gå före rätt och att alla inte nödvändigtvis behöver behandlas lika inför lagen är omöjliga för en landshövding.

Om hon bett om ursäkt, tagit tillbaka och förklarat direkt, hade det eventuellt kunnat rädda henne, men hon valde den andra vägen - att inte ångra sina uttalanden, endast att de hade spelats in.

Marianne Samuelssons kommuniké till medierna idag om att hon är "lockad i en fälla av en illojal medarbetare" - i praktiken att skylla på en medarbetare - undergrävde hennes position ytterligare. Samuelsson uttalanden och de samarbetsproblem hon tydligen haft med sina tjänstemän gör att regeringen knappast hade något annat val än att avsätta henne.

Regeringen har inte värderat Marianne Samuelssons beslut som myndighetschef.

Att en landshövding avsätts är exceptionellt, men beslutet kommer knappast att kritiseras av regeringens politiska motståndare.

Marianne Samuelsson försatte sig i en situation som blev ohållbar.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista